Låt inte dina rädslor begränsa dig – Linköpings Höghöjdsbana

Många har rädslor som begränsar dem, men som går att komma över. Deltagarna på Linköpings Höghöjdsbana får verkligen utmana sina rädslor. Mattias och Hanna Åhlfeldt berättar om varför man klättrar i tallar på 15 m höjd. Det är okay att vara rädd. När man ser deltagarna åstadkomma något som de inte vågat tidigare, och övervunnit sin rädsla, då är det som bäst, säger Hanna. Vi talar om teambuildning, att vara ute i naturen och rädslor som kan övervinnas.

Finns det en marknad för frilufts och äventyrsaktiviteter? Ja, det finns ett stort intresse att komma ut och göra saker utomhus, säger Hanna Åhlfeld.

De har fått mycket positiv respons på den nya höghöjdsbanan i Linköping. Det har inte funnits någon bana av detta slag tidigare i Linköping. En höghöjdsbana är en hinderbana uppe i trädtopparna. Man tar sig från trädtopp till trädtopp över olika typer av hinder med plattformar emellan, samtidigt är man säkrad med vajrar hela tiden.

Varför skall man klättra i träden?

Man gör det för att utmana sig och komma utanför sin komfortzon. Att befinna sig 15 m upp i en svajande tall är en ny upplevelse för de flesta. Det är okey att tillåta sig vara lite obekväm och rädd.

Vad händer med människor som tar sig igenom banan?

Vissa tycker att det är enkelt och kan koppla bort höjden ganska snabbt, för andra kan det låsa sig direkt. Det finna alltid en instruktör uppe i banan med gruppen, och det kan göra stor skillnad för då kan instruktören prata med en person som är rädd. Vi kanske har rädslor som begränsar oss på jobbet som går att övervinna och ta sig igenom. Då kan man komma ut starkare på andra sidan. När man ser deltagarna åstadkomma något som de inte vågat tidigare, och övervunnit sin rädsla, då är det som bäst, säger Hanna.

Många deltagare är som mest rädda när de just har klättrat upp på den 14 m långa repstegen och tittar ner. Banorna är uppbyggda i olika slingor där den första är lite snällare än de andra som är mer utmanande. Det finns linbanor mellan plattformarna som kräver att man litar på utrustningen, och det kan vara ett svårt steg för några deltagare.

“Det är roligt att få vara lite skraja tillsammans”

Hanna Åhlfeldt berättar att med äventyrsbanorna får deltagarna vara rädda tillsammans. Det få folk att komma närmare varandra. Det är roligt att vara lite skraj ihop. En person som normalt är tuff och har lite pondus kanske helt plötsligt är livrädd inför höghöjdsbanan, och den som är lite tyst och försiktig kanske visar sig helt fantastisk och helt orädd. Det är viktigt att våga visa sig rädd. Rädsla är något mycket naturligt. Att bearbeta sin rädsla gör att man vågar mer och känner sig mer trygg.

HAMA Adventures säljer inte in höghöjdsbanan som en teambuildingaktiviet, men det är ändå många team från företag som vill testa. Åldersgränsen för höghöjdsbanan är 8 år och maxvikten för en deltagare är 110 kg. Det finns flera teambuildningavktiviteter på markhöjd, en lagbana som handlar om att gå på vajrar, linbana och andra vildmarksaktiviteter.

Besök www.linkopingshoghojdsbana.se för mer info.