Podden Framtidens arbetsliv

Sofie Hinnerson, Tomas Tränkner och Eva Ankarberg i konferensrummet på taket till Sankt Kors hus i Vallastaden.

Podcasten Framtidens Arbetsliv startades upp i samband med VallaStaden Expo 2017. Podcasten utgår från visionen är att skapa modiga miljöer där tillväxt flödar, och en tro på att samverkan och möten mellan människor är viktigt för att nå längre än man gjort var för sig. Vi möter en rad personer med helt olika utgångspunkter som var och en på sitt sätt bidrar till denna vision. Så här långt har vi gjort tio avsnitt. Podden hittar du även på Itunes och Libsyn.

 


0 Pilotavsnittet – Framtidens Arbetsliv

Nu drar vi igång podden Framtidens Arbetsliv. Under Vallastaden Expo i Linköping den 2 till 24 september kommer vi göra poddar om vår arbetsplats i framtiden. Sankt Kors deltar med utställningen Framtidens arbetsliv i bottenplan på Vallastadens enda kontorshus. Det är en levande utställning med blicken mot hur vi behöver och vill arbeta i morgon. Du kan testa att göra det redan idag. I entréplanet hörs röster från forskare och trendspanare berätta om framtidens arbetsliv. I en annan del av huset möts du av en flexibel arbetsmiljö som sjuder av liv. För den som jobbar bättre under bar himmel finns en uppkopplad utomhusarbetsplats på takterrassen. Det är också här du hittar expots bästa ”selfiespot” med utsikt över hela Vallastaden.

Vi som gör podden är Tomas Tränkner, Sofia Hillerson och Sara Lindberg Jansson.


1 Linköpings första utomhusarbetsplats

Vallastaden Bo & Samhällsexpo har öppnat. Vi sitter på Linköpings första utomhusarbetsplats, takterrassen i Sankt Kors kontorsbyggnad. Där har du även Expots bästa utsiktspunkt. Eva Ankarberg och Sofia Hinnerson berättar hur takterrassen kom till och vad som finns här upp.


2 Om telenärvaro och framtidens digitala möten – med GoRemote

Utställningen Framtidens Arbetsliv i Vallastaden får besök av GoRemote och deras robotar Double 2. Det handlar om hur ny digital teknik med mobila robotar möjliggör möten och närvaro. Alex Liljeblom och Christoffer Björk från GoRemote berättar om varför robotar kommer vara en del i framtida möten.


3 En telenärvarorobot är med på mötet – Double 2 från GoRemote

Vi träffar Alex Liljeblom och Kristoffer Björk från företaget GoRemote. Alex är dock med i form av roboten Double 2. Vi testar hur det känns att ha en robot med på mötet, och vad Double 2 är för något.

www.goremote.se

 


4 Om Vallastaden – en unik stadsdel i Sverige

Simon Helmér är VD för Linköping Expo och ansvarig för Vallastaden 2017. Han berättar om Sveriges största Bomässa och Vallastadsmodellen. Åtta hektar mark blev en spännande stad som slog SM rekord i bygghastighet, mångfald och blandning.


5 Om konsten i arbetslivet som ett sätt att reflektera

Per Hüttner och Carima Neusser medverkar under Vallastaden Expo med sin konst. Vi pratar om konstens roll på arbetsplatsen och hur det kan lyfta fram de mänskliga värdena i en tid där mycket handlar om polarisering och ideologisk retorik. Carima Neusser som är koreograf och dansare berättar om sin meditativa föreläsning, där friktionen mellan fantasi och verklighet hamnar i fokus.

https://www.perhuttner.com/

http://www.carimaneusser.com

http://www.visionforum.eu/

 


6 Digitalisering av platser och kontor – Gaia Places

Svante Erwing från Gaia berättar om hur kontor och platser kan digitaliseras. Sankt Kors kontorshotell i Vallastaden är digitaliserat med hjälp av tjänsten Gaia Places från Gaia.  Det är en plattform för att kommunicera en fysisk plats i realtid med alla som befinner sig där. Det är också en kanal för at sprida information och dela på resurser som finns inom området.

Läs mer på www.gaiaplaces.se

 


7 Idéjakt och behovet av lärande och nätverkande

Vi träffar Elia Mörling på Idea Hunt och pratar om idéjakt och hur digitaliseringen påverkar framtidens arbetsliv. Idea Hunt sitter och jobbar i Sankt Kors Hus under Vallastaden Expo 2017 och är samtidigt en del i utställningen Framtidens Arbetsliv.

www.ideahunt.io

 


8 Hoffice – att hyra ut kontorsplatser i hemmet

Kan man hyra ut kontorsplatser i sin lägenhet? Vi träffar Anna Starrén som designat en lägenhet just för det. I det tänkta scenariot bor Selma, 26 år, i lägenheten. Hon är arkeolog och driver en egen konsultfirma. När Selma hittade denna trea beslöt hon sig för att starta ett ”hoffice”. Ett av rummen hyr hon ut med plats för tre kontorsplatser. Hyresgästerna är andra enmansföretagare som vill ha en arbetsplats att gå till och kollegor att dricka kaffe med. Då alla sällan är på plats samtidigt har hon tecknat avtal med sex personer i sitt hemmakontor.

Läs mer om Anna Starrén www.oddbirds.se

 


9 Intryck från Framtidens Arbetsliv och Vallastaden Expo 2017

Vallastaden Expo 2017 är över och så också utställningen Framtidens Arbetsliv, som pågått sedan 2 september. I denna podd har vi mött utomhusarbetsplats, robotar, digitala lösningar, idéjakt, Vallastadens projektledare, konstnärer och kontor i hemmet. Vilka intryck fick vi som var med, och besökarna? Eva Ankarberg, Sofia Hinnersson och Tomas Tränkner reflekterar över de senaste veckornas intensiva upplevelser.