Mustafa Panshiri är polisen som började kämpa för integration. Idag besöker han ensamkommande flyktingungdomar i Sveriges kommuner och talar om integration och poliser i Sverige. Mustafa Panshiri vill visa afghaner i Sverige att det finns en väg till framgång. Vi talar om vad integration är, mod, risker, drivkrafter och minsta gemensamma nämnare.
Han är före detta polis som numera föreläser om integration. 2015 tog Sverige emot 163 000 flyktingar. Av dess är 35 000 från Afghanistan eller ensamkommande ungdomar. Mustafa var en av de få poliser i Sverige med Afghanskt ursprung. Han kände att han kunde göra lite skillnad, för polis är ett ämne som berör alla i ett samhälle.
De ensamkommande ungdomarna har inte alltid blivit så bra behandlade av polisen i sina hemländer. Mustafa kände att han kunde resa runt i Sverige och träffa dessa ungdomar och berätta om svenska polisen. Och det är vad Mustafa gör idag. Det finns en rädsla för polisen bland de ensamkommande flyktingarna. De kommer från stater som inte fungerar, där misstänksamheten mot myndigheter är stor. För dessa är gruppen viktig och Sverige är ett konstigt land där vi litar på våra myndigheter. Vi mutar inte polisen, och så ser det inte ut i resten av världen.
Om vi tror att dessa ungdomar skall ta till sig den svenska modellen direkt så är vi lite naiva. Det handlar om att förmedla vad det innebär att leva i ett demokratiskt och sekulärt land som Sverige, säger Mustafa.
Vi tror att vi är normala i Sverige, landet lagom
Men det stämmer inte, menar Mustafa. Vi är tvärt om rätt extrema jämfört med resten av världen. Sverige är t.ex. ett konstigt land som inte mutar polisen, för så ser det inte ut i resten av världen.
Att komma i tid är också ett märkligt fenomen för Sverige. Är man bjuden på middag kl 18 är det kl 20 som gäller, det vet alla. Om du är 10 min sen i Sverige så ringer du och undrar vart gästerna är, säger Mustafa.
Om vi utgår från att allt som vi tar för givet i Sverige är konstigt, då kan vi också förmedla detta till de som kommer till Sverige.
Mustafa kom till Sverige 1997 och har växt upp i Nacka och utbildade sig till polis under 2011-2013 och har jobbat i Linköping som polis. Sen kom flyktingvågen 2015 och Mustafa kände att han kunde göra lite skillnad.
Vägen till framgång finns där
Mustafa försöker visa att vägen till framgång är möjlig för afghan i Sverige. I många länder som Afghanistan, Syrien och Somalia så handlar vardagen om överlevnad och det kräver entreprenörskap för att hitta vägen framåt.
Många av flyktingarna har rest flera månader under tuffa förhållanden för att komma till Sverige. Mustafa tycker att vi skall se de ungdomar som kommer hit som en resurs och inte som en belastning. Om vi spelar våra kort rätt kan dessa ungdomar blir en fantastisk resurs för svenska samhället, säger Mustafa.
Det finns just nu en stor ovisshet hos många av dessa ungdomar. De vet inte om de får stanna kvar eller inte.
De vaknar på morgonen med tanken, får jag stanna kvar i Sverige eller inte, och går och lägger sig på kvällen med samma tanke.
Vi har inte lyckats med integrationen i Sverige. Vi måste reda ut vad vi menar med integration och ett mångkulturellt samhälle. Mustafa håller på med en bok just, Last night in Sweden, nu som skall ta upp detta. Den finns på kickstarter och det är svenska folket som finansierar den.
Att lyckas med integration handlar om idéer, värderingar och normer
Det kan vara värderingar som flyktingar har med sig till Sverige som krockar med svenska värderingar. Mustafa försöker hitta gemensamma nämnare mellan de som kommer till Sverige och de som redan är här.
Mustafa har kommit fram till att vad alla i grunden måste vara överens om i Sverige, för att kunna fungera ihop, är Sveriges grundlagar. Yttrandefrihet, jämställdhet, individens rätt att bestämma över sitt liv är saker som alla i svenska samhället måste vara överens om, för att vi skall lyckas med integrationen.
Han har besökt 105 kommuner
Mustafa har besökt 105 kommuner på 11 månader med ambitionen att besöka alla 290 kommunerna i Sverige. Han åker runt och föreläser och träffar flyktingar och kommunala företrädare. Nu har han ett eget företag, Panshiri Consulting AB, men har aldrig sett sig själv som företagare. Polisyrket var mer att hänga på och ha en chef som pekade med hela handen. Mustafa fick en mentor, Anders Örnell, som hjälpte honom igång med företaget. Sverige är ett fantastiskt land att starta företag i. När han jobbade som polis kände han att det var något annat som fanns där, något mer än att vara polis. Och känner du det i magen skall du ta steget ut, utan att ha en aning hur det skulle bli. Följ känslan helt enkelt, säger Mustafa.
Att lyckas med integrationen har aldrig varit viktigare. Det är något som berör oss alla, säger Mustafa Panshiri.
Besök https://panshiri.se/
Besök Mustafa Panshiris facebooksida: https://www.facebook.com/search/top/?q=kreativ%20integration
Mustafa Panshiri håller på att skriva en bok “Last night in Sweden”. Du kan stödja bokprojektet på Kickstarter.