Hans mål – ta bort en nolla på prislappen

Kristofer Skyttner är ingenjören och skaparen som vill koppla ihop e-handeln direkt med maskinerna och robotarna, och drastiskt sänka tillverkningskostnaden för skräddarsydda produkter. Han vill föra industriautomationen till en helt ny nivå. Detta är redan i full gång. Lyssna på Kristofers berättelse som även handlar om makerrörelsen, goda råd i företagandet, en idébok och ha ett fuck-off konto.

 

Kristofer Skyttner har bott i Linköping i 12 år. Han pluggade till ingenjör på Linköpings Universitet, och har alltid varit en maker.

Makerkulturen är en samtida kulturyttring som förenar traditionella hantverk och konsthantverk med teknologi. I makerkulturen är skapandet, uppfinnandet, fixandet, lagandet och experimenterandet av såväl fysiska som digitala saker ett centralt fokus. I makerörelsen finner man de som engagerar sig i skapande med allt ifrån robotik, elektronik, 3D-printing, programmering till hantverk med material som exempelvis trä, textil, plast eller lera. Läs mer..

Idag är Kristofer entreprenör och driver företaget Skymaker, De försöker få slut på masstillverkningen och börja tillverka specialprodukter i Linköping och Östergötland. Han tycker om produkter, innovation och saker som lyser, rör sig och låter. Mycket handlar om skapande och form. Kristofers intresse för matematik gjorde att han valde ingenjörsbanan.

Kopplar ihop e-handeln med robotar

Skymaker startades för fyra år sedan. De jobbar med att koppla ihop e-handeln direkt med robotarna och maskinerna, så det kan bli unikt designat för dig istället för masstillverkat. Detta är möjligt tack vare att hemsidor har förändrats så man kan göra mycket mer nu än tidigare. De tog fram ett verktyg för att jobba med form, cad och 3D. Resulatatet är en ny dimension i produktdesign.

Vill ta bort en nolla på prislappen

Historiskt har du alltid kunna anlita en arkitekt eller ingenjör så har de ritat upp ditt hus eller altan. Men då har det varit en nolla extra på prislappen. Vi har vant oss vid masstillverkning i fixa storlekar. Idag är kostnaden för att tillverka en pryl den samma som att tillverka många prylar på grund av att robotarna är så automatiserade. De kostnader som fanns förrut gjorde att man behövde tillverka 1 000 eller 10 000 st för att få ekonomi i det. Skymakers mjukvara försöker ta bort denna kostnad.

För fyra år sedan jobbade Krisofer som ingenjör, men då kom teknikskifet som gjorde att man kunde köra spel på hemsidor, 3D skrivare kom med en helt ny nvå av automation. Han hade jobbat mycket med verktyg för att utveckla och rita produkter Han såg då att det fanns ett gap i vad tekniken klarade av. Han började då bygga plattformen för egna medel. De hade inget riskkapital, bara några månadslöner på kontot.

De var ju tvugna att få intäkter så Skymaker sålde tjänster inom allt möjligt de första åren bara för att få in kapital och utvecka produkterna. Det sättet att jobba lever kvar på Skymaker i den mening att de använder produkterna för att få igång det men det är de som är bäst på att sätta upp det. De säljer tjänsten att få igång det, att koppla ihop maskinen hela vägen till hemsidan.

Skymaker hittar en tillverkare av en produkt, som vet hur man tillverkar den. De sätter upp allar regler kring produkten vad gäller mått och egenskaper. Kunden skall då kunna gå in på tillverkarens hemsida och designa sin egen produkt och få den tillverkad. Skymaker vill få bort det svåra i att skräddarsy en produkt.

Exemplet specialfönster

Ett exempel är specialfönster som vi betalar mycket för. De går till en tillverkare som gör fönster hela dagarna och vill att de skall kunna kundanpassa fönster utan att de blir dyrare än vanliga fönster. Ett annat exempel är lättviktsväggar. Skymaker har flera andra kunder inom byggprodukter. Där har man traditionellt anlitat en arkitekt eller ingenjör som lagt en massa tid för att skräddarsy saker till lyxpriser. Skymaker vill ta bort den nollan på prislappen. Detta är sjösatt i svensk industri sedan 2 år.

Det finns många fall i svensk industri idag där specialprodukter tillverkas till hög kostnad, där det skulle gå att förenkla tillverkningen med Skymakers programvara.

3D skrivare har funnits i 30 år men de har inte fungerat för masstillverkning. De traditionella maskinerna har inte haft det sista steget i automationen. Laserskärare och kantpressar kan idag automatiseras på detta sätt. Robotarna klarar detta idag, det är bara vi människor som skall mata dem med ritningar och instruktioner. Detta kommer leda till att produktion kan göras i Sverige. Man behöver inte bygga lager på andra sidan jorden. De vill ha korta leveranstider.

Additiv tillverkning ställer krav på automation och robotar. Hörselapparbranschen har idag ställt om så att ena dagen tar man ett foto på örat och nästa dag är apparaten 3D printad och passar perfekt.

Kristofer gillar mikrofabriken med väldigt små maskiner som printar. De gjorde ett samarbete med smyckestillverkaren Justwood i Linköping. Det tog ett av deras smycken och ändrade lite för att automatgenerera designen.

Idag är det 4 heltidsanställda och 2 deltidare och examensarbetare. Skymaker jobbar mycket med att förklara den nya tekniken och hur man inför den i svensk industri.

Startade ett UF-företag

Under gymnaisetiden startade Kristofer ett UF-företag, där det handlade om tankenötter. Det ville göra något som de tyckte var kul. De satt i ett garage och tillverkade produkterna för hand. Det var ingen större lönsamhet förrän de kom på att sätta dit en logo, så kan man kunde sälja dem som batcher till företag. Och vips så gick det mycket bättre. Kristofer tycker att UF är ett bra sätt att få en kickstart i företagandet, han blev biten!

Kristofer läste maskinteknik och mekatronik på universitetet och ville bli formgivare. Men när kurserna i konst kom i åk 3 blev han besviken på innehållet. Det var inte vad han letade efter. Då sadlade han om till reglerteknik. Han började jobba på Prodelox efter examen, det var en fantastisk grogrund för teknikutveckling. De tar in jobb, precis som webbyråer, de kommer inte ut till kunden som rena konsultföretag.

Kristofer fick två bra råd när studerade.

  1. Satsa på ett fuck-off konto. En summa pengar du kan använda den dagen de behövs.
  2. Investera 20 kr i en idébok. Skriv upp dina idéer. Det är mest för att träna sig i idégenerering. Det gjorde Kristofer, så han hade samlat på sig idéer.

Startade företaget på grund av game changer

När teknikskiftet kom 2013, när google släppte på stöd för spel i webbläsare fullt ut hajade han till och förstod att detta var en game-changer för mjukvaruutveckling. Det var vad som krävdes för Kristofer för att våga försöka starta företag. Han såg att här fanns en teknik som måste utnyttjas till automation. Det som saknades var teknik för 3D och CAD.

Han startade med två tomma händer. Kristofer jobbade 2-3 dagar i veckan som konsult åt sin tidigare arbetsgivare, och ägnade veckans andra dagar åt utveckling av sin produkt i företaget. Det gjorde att det kom in pengar till företaget och att de kunde hålla sig flytande. Det handlade om att snabbt komma fram till en produkt som man kunde visa upp.

Kristofer har inte tagit in externt kaptial. Det är väldigt svårt att sälja in något när man inte vet hur det skall fungera. De gick ut till industrin istället för att prata om saker de kunde få, snarare än att ta in pengar. De har fortfarande inte någon konkret affärsplan utan allt handlade om att uveckla en verktygslåda av mjukvaror, gå ut till industrin och sälja tjänster och få in pengar.

Det har gått bra, med trevliga och roliga kunder.

När man startar ett bolag så är det inte nödvändigt att veta exakt var man ska, så länge det inte är riskkapital inblandat, menar Kristofer. Med riskkapital har du lovat någon annan vad du skall leverera och du skall betala tillbaka pengarna dessutom. Kristofer tror mer på en organisk och trevande utveckling av företaget.

Kristofer har inte varit med i några inkubatorer. Däremot har han mycket kontakt med andra entreprenörer. Men det är ändå du själv som fattar besluten. Se till att inte hamna med kniven mot strupen som företagaren. I de fallen kommer du bara göra de säkra valen och inte våga chansa. Se till att inte satsa för hårt så att du kan komma ut med hedern i behåll, är Kristofers tips. Att leva med små kostnader tvingar fram bra prioriteringar.

Makerrörelsen

Det en ideell förening som är till för att skapa saker. Man insåg att verktyg är billiga och digital tillverkning ger nya möjligheter. Det alltid funnits personer som gillar att skruva isär saker och se hur de fungerar. Det nya är att man hittat sätt att samarbeta och träffas i makerspace. Kristofer har alltid sett sig som en maker, det var därför han döpte sitt bolag till Skymaker. Han byggde sin första 3D skrivare hemma under köksfläkten. Då hade det varit guld att ha ett makerspace.

Många i makerrörelsen är lite rastlösa och vill att nått skall hända. De lär sig på bredden snarare än på djupet. Man odlar en kultur av multitalang. Kristofer tror det är bra att gå på bredden, man kanske inte behöver lägga 10 år i skolan på ett ämne.

Makerspace i Linköping har en 500 m2 indstrilokal som är fem kvällar i veckan är öppen för alla. Där finns 3D skrivare, laserskärare, snickeriverkstad, NC-fräsar, symaskiner och vävstolar. Målet är att man skall kunna göra lite av allt.

Framtiden

Ambitionen är inte att bli ett jättestort bolag. De däremot få ut sin teknik till hela världen. Utmaningen är att få ut deras verktyg till gemene man. Traditionell produktutveckling gjordes med ritningar i 2D, ïdag kan ritningar göras i 3D, men målet är att göra dem i programmeringskod så att alla storlekar på produkten kan genereras. Kristofer vill att alla skall kunna koda och koppla ihop maskiner med cadverktyg och publicera på hemsidan. Därför kommer en serie nya programvaruverktyg utvecklade av Skymaker till hösten.

Kristofer tycker att det är superviktigt att svensk industri satsar på automatisering för att klara konkurrensen.

Skymaker.se