Vi träffar årets företagare i Linköping 2017, Lars Göran Torpheimer. Det är en person som visat prov på att vara extra kreativ och företagsam, och som fungerar som en inspirationskälla och förebild för andra företagare. Han berättar om sin entreprenörsresa, från att tjäna pengar till att tjäna de anställda och kunderna. Lars Göran är en sann förebild som lyckats behålla sitt entreprenörsdriv trots att företaget idag omsätter flera hundra miljoner.
Jag befinner mig på Linköpings slott för att göra podd i samband med att Företagarna i Linköping delar ut priset årets företagare i Linköping 2017. Årets vinnare är Lasse Torpheimer, ägare och CEO på Torpheimergruppen.
Man missar 100 % av de skott man aldrig tagit
På tidigt 90-tal jobbade Lasse Torpheimer på ABB och kände att han ville pröva vingarna själv. Han startade sitt första bolag och jobbade med det i sju år. Sen fick han ett bra uppköpsbud på företaget 1999 när företaget hade 120 anställda. Han trodde att det var grejen med företagandet, att bygga ett företag och sedan sälja, så han sålde företaget. Men efteråt blev det tomt och innehållslöst kände Lasse. Försäljningen av bolaget var bra för organisationen med nya muskler och fart framåt, men som entreprenör kände han sig som ett djur i en bur. Det blev helt enkelt inte bra för Lasse, som upplevde att det uppstod en massa restriktioner om vart man kunde gå. Han fick ett större uppdrag inom företaget med mycket resor. I kombination med behov av att vara hemma med familjen bestämde han sig för att säga upp sig.
Lasse och hans fru sa att de sluta göra gamla misstag, bara nya. Sen började kunderna ringa och de anställde en, och två. De blev tvungna att göra affärsplaner. Orsaken var att Lasse hade starka och goda relationer med folk i branschen som litar på honom, som sökte upp honom. Det gick fort och man kom in i det, det blev vardag. Idag finns inga begränsningar, vi har hela Sverige som upptagningsområde och är 200 personer, säger Lasse. De har nyligen sålt ett bolag och köpt ett annat bolag med en annan kompetens, ett ställverksbolag. Det gör att de kan producera ställverken själva.
Det finns ett talesätt från Churchill – om man vägrar se bakåt, inte vågar se framåt, då måsta man se upp.
Lasse har fått se upp en del gånger och gjort fel nästa varje dag. Men de har aldrig tagit större risker än de kan hantera. När du får ett tillfälle då måste du våga ta steget. Att vara en bra entreprenörs bygger till viss del på att sakna förmågan till konsekvensanalys, för då skulle du inte våga ta de risker du gör.
Torpheimers framgångsfaktorer
De har en hyfsad teknisk nivå bland aktörerena i installationssegmentet, ju svårare ju bättre. De satsar på långa relationer med kunder och med personalen. När den första personen slutade tog Lasse det som ett personligt nederlag, men idag har han insett att det är bra att röra om i grytan ibland.
Varför Lars-Göran Torpheimer fick priset som årets Företagare
Det var Lasse som person och drivet runt företaget som gjorde att han fick priset, säger Anna Hjertstedt. Det finns ett genuint tänkande, de har mod, de vågar ta risker. Som litet företag måste man ta större risker, men det gäller att fortsätta med det även när man växer. Här kunde Lasse Torpheimer fallit ifrån för att hans företag är förhållandevis stort, men han har behållit sitt entreprenörstänkande trots att de vuxit. Lasse är en start förebild för andra företagare, säger Anna Hjertstedt. Man måste vara intresserad av människor för att vara en hyfsad ledare, säger Lasse.
Det måste vara skoj, säger Lasse. Torpheimergruppen skulle kunna maximera sin lönsamhet om de ville, men istället har de lite jippon med personalen. Det är viktigt att ledningen är med och att ingen fjärmar sig, då är det fel person, säger Lasse. För att driva ett bolag måste du ha en produkt som någon vill ha och du måste ha en kund. Personalen är vår viktigaste resurs, och de är våra budbärare.
Vi måste göra rätt och kunden skall vara nöjd
Första gången blir de kontrollerade, andra gången börjar de lita på oss och tredje gången vet de vad de får. Då kan de ägna sig åt sin produktion och vi vet vad vi skall göra. Då har vi bäddat för en lång relation. Sen gäller det att inte bryta förtroendet, det går jättefort att bli utkastad. Ju större företaget blir måste man tänka på andan och att humankapitalet blir servat, säger Lasse.
Lasse menar att upp till en viss nivå, cirka 20 personer, klarar du av all sköta och ha koll på allt själv. För att komma vidare måste du våga att släppa ifrån dig delar. Du kan inte fortsätta göra allt hela tiden, och den processen har många väldigt svårt med.
Vad händer om jag släpper ifrån mig en kund till en kollega, som sedan slutar och öppnar eget? Istället för att se det som ett problem gratulerar Lasse kollegan. Han ser det som ett friskhetstecken, och det har Lasse igen. För många gånger blir avhoppare leverantörer som man kan samarbeta med.
http://www.torpheimergruppen.se