#294 Halv panikkänsla startade säljet

Henric Forsman berättar om hur han kom in bemanningsbranschen, sin glöd för att bygga företag och varför han tvingades börja sälja. Henrik är idag VD på OnePartnerGroup Östergötland AB. Han berättar om sin ledarstil, framgångsfaktorer och utmaningar. 45 minuter fängslande berättelse.

Henric Forsman kommer ursprungligen från Boxholm, och brinner för att bygga bolag och få människor att växa. Han har en pappa som jobbade på personalavdeningen på Boxholms Bruk vilket kan ha påverkat hans intresse för människor.

Henric är VD och delägare i OnePartner Group. De finns på 42 orter. Hans områden är från Tranås till Nyköping. Bemannningsbranshen är i en högkonjuktuir där efterfrågan på personal är större än tillgången.

Det finns tillgång till människor, men företagen frågar efter kompetens.

Började sälja för att säkerställa sitt arbete

Henric är tekniker från grunden, ganska långt från det han gör idag. Av en tillfällighet när hans första son föddes och hans pappa dog, då sade Henric upp sig för att bli konsult på Saab. Han jobbade för ett företag i Karlskoga och var enda personen i Östergötland. Han kände då en stor oro för vad som skulle hända om han inte fick något nytt jobb. För att säkerställa sitt arbete, med en halv panikkänsla, började Henric sälja in fler konsulter på Saab, för han ville ju inte vara sist in.

Det gick fantastiskt bra att sälja in konsulter

När de var 20 konsulter på Saab så var någon tvugen att ta hand om dessa, så Henric blev konsultchef för dessa individer. Han upptäckte att det var fantastiskt roligt att hitta kompetens och få företaget att växa. För att sälja in konsulterna kontaktade Henric alla beställare på Saab byggde ett nätverk, han fanns ju redan inne på Saab.

Senare började Henric på ett bemannings och rekryteringsföretag för att till slut träffa ägaren på OnePartnerGroup, Stefan Alvarsson, som gav ett bra intryck på Henric. Deras ledarstilar passade bra ihop, med starka lokala entreprenörer och utan toppstyrning.

Det gäller att varje individ har sina mål. Henrics mål är att tänja målen ännu mer.

2018 är det cirka 150 uthyrda konsulter i Östergötland/Sörmland. Det skiljer en hel del mellan de olika orterna som gör att konsulterna måste säljas in på olika sätt. På små orter kan viljan att pendla vara mindre än t.ex. i Linköping.

Henric trivs med chefer som ger fullt förtroende och är tillåtande mot misstag

När han kom till OnePartner Group 2014 började han anställa in personer med rätt värdegrund, men hade ytterligheter. Utmaningen var att få dessa individer att använda sina ytterligheter på rätt sätt.

Stressen att ligga på minus tärde

För Henric var det en stress att känna att man inte ligger på plus när dagen är slut. Det tärde på Henric. Det var hårt arbete varje dag. Han har alltid jobbat mycket, men vaknade ofta på natten och tänkte på jobbet.

Han hade bara en målbild, att betala igen allt vad det kostat huvudägaren.

Henric vill vakna på morgonen och veta att de gjort ett positivt resultat. Han lever efter följande punkter.

  • Maximera varje sekund
  • Ha alltid ett syfte med allt de han gör
  • Håll dig till femårsplanen.

 

Det gäller att hitta rätt kompetens och personer som har egna mål. Personer måste springa och glöda för sina egna mål. Henriks jobb är helt enkelt att tänja ut målen genom att ställa frågan

-HUR skall du nå dina mål?

Det är den viktigaste framgångsfaktorn i Henriks ledarskap.

Faktum är att alla personer som Henric anställt har stannat kvar. Han önskar till och med att hans anställda får erbjudanden från andra. Han vill kunna ge sin personal den utmaningen som krävs för att vilja gå till jobbet.

De bolag som jobbar med emplyer branding och en tydligt värdegrund blir attraktiva som arbetsgivare. De jobbar efter sina ledord varje dag.

Det är viktigt att vara ärligt mot konsulterna som kommer ut till företagen.

Vem är Henric om två år?

Han jobbar kvar på OnePartner Group. De kommer att fortsätta att expandera

Vad ger Henric energi?

Han älskar sitt jobb och får energi av att träffa alla männskor och se dem utvecklas och lyckas.  Det glöder helt enkelt i Henrics ögon.