#305 Att sätta färg på sitt beteende

Det handlar om beteendestilar och färger. Ãr det vettig att klassificera olika personlighetstyper med färger? Vet du vad Jesus skulle ha för på sin stil? Eller Barak Obama, Björn Borg, Prinsessan Madelaine? Här får du svaren.

Sedan boken Omgiven av idioter kom ut för fyra år sedan har färger på beteendestilar blivit allmänt känt och på senare tid diskuterat.  Mikael Laweby driver företaget Koching om jobbar bland annat med beteendestilar och DISC-analyser. Mikael själv är gul och grön i DISC-analysens färger. Han ser sig själv som utåtriktad och gillar att träffa människor.

Är det vettigt att dela in beteende i olika färger?

Mikael menar att en person har ju inte bara ett beteende, den har olika i olika sammanhang. Färgerna gör att det går att sätta någon slags etikett på en persons beteendstil. Det blir ett samtalsämne på arbetsplatsen, något att förhålla sig till.

Har olika yrkesgrupper typiska färger, t.ex. en lokförare?

Nej, det tycker inte Mikael. Dock har VDár och entreprenörer mycket rött beteende. Det är däremot viktig att ha olika beteendestilar och färger representerade i ett team eller företag.

Det är inte färgerna i sig som är vikta utan förståelsen av olika personers beteende.

Det finns olika tester för att sätta färger på sitt beteende. Mikael Laweby använder Pulsanalys, ett test som består av  25 frågor. Mikael föredrar att göra en personlig återkoppling till var och en som gjort testet.

Är det bra att göra en beteendestilsanalys?

Ja, det tycker Mikael. Man får ett annat perspektiv på sig själv efter att ha gjort testen.

De fyra färgerna

Den röda – pådrivaren

Målmedveten, drivande, energisk och självsäker. Påstridig, dominant och okänslig.  Det är en person som tar snabba beslut.

Kända personer som anses vara röda: Barak Obama, Fredrik Reinfeldt, Gunde Svan

Den gula – uttrycksfull

En entuseastisk, informell och pratglad person.

Kända personer som anses vara gula: Carolina Kluft, Filip och Fredrik, Prinsessan Madelaine.

Den gröna – lugna

Social, avspänd, trevlig. Passiv, ältande och förändringsovillig.

Kända personer som anses vara gröna: Jesus, Mark Levengood, Kung Carl Gustaf.

Den blåa – systematiska

Detaljinriktade, var sak på sin plats och välorganiserade. De kan också vara pedantiska, obeslutsamma och kyliga. Yrken med mycket blått är kirurger och författare.

Kända personer som anses vara blåa: Ingemar Stenmark och Björn Borg anses vara blåa.


Man kan ändra sit typiska beteende över tid, men ar Michael. En person som tidigare var blå kan mycket väl utvecklas till att bli gulare.

Mikael tycker att en beteendestilsanalys har en positiv effekt på teamet eller företaget. Att känna varandra lite bättre och acceptera varandras olikheter gör att arbetet blir effektivare och roligare.

Läs mer om Mikael Laweby.