#314 Oavsett din bakgrund kan du lyckas – möt Nicklas Manns

Nicklas Manns växte upp med en alkoholiserad mamma. Skolan gick inget vidare. Han trodde gott om folk och blev lurad många gånger. Men – motgångar utvecklar personer. Här berättar Nicklas om sin långa väg till att idag vara VD för Alert Alarm.

Hur det började

1990 startade fröet till det som idag är Alert Alarm. Nicklas ville egentligen inte starta företag. Det var kompisen som ville. Nicklas jobbade då med försäljning, men kompisen ville att de skulle sälja trådlösa larm. Men så blev det, de började sälja hemlarm. Men det var 15 år för tidigt.

De lyckades trots allt efter ett år att sälja och få lite omsättning. Samtidigt skapade de ett återförsäljarnät. De hade interna säljutbildningar.

“Om man visste vad som väntade hade man aldrig startat företag”, säger Nicklas. Men de skapade en massa action och hittade lösningar. Pressen att sälja och dra in pengar är bra, menar Nicklas.

När det väl lossnar så hittar man koden för framgång

2007 startade de ett nytt koncept tillsammans med Folksam och Securitas. Då omsatte de 7 miljoner kronor med 7 anställda. Tre år senare omsatte de 45 miljoner och sålde 25 000 hemlarm.

2011 gick de på en rejäl nit när den ena partnern bestämde sig för att hoppa av och starta eget. Men den processen var lärorikt och triggade tillkomsten av Alert Alarm. De lyckades få ett samarbete med Folksam och något år senare blev de kontaktade av Verisure. Det ledde till att Versisure köpte Alert Alarm för en rejäl slant.

Nicklas växte upp i en trasig familj med en alkoholiserad mamma

Han har två systrar som idag mår ganska dåligt, berättar han. Nicklas pappa var aldrig närvarande, han levde ett annat liv. Niklas fick tidigt ta ansvar och jobbade som springschas på närbutiken.

Skolan var ingen höjdare för Nicklas. Han kunde inte sitta still och hamnade i obs-klass.  Men han hade trots det bra betyg.

Motgångarna och misstagen utvecklar personer

Nicklas är väldigt godtrogen mot andra människor som gjort att han blivit blåst många gånger. Men det går inte att vara skeptisk mot sin personal, säger Nicklas.

Nicklas startade sitt första företag som 17-åring med ett bowlingcenter. Det sålde bowlingprylar. Det lärde han sig mycket av. Han hoppade av gymnasiet fyra gånger. Han tog sen jobb som flipperspelsmekaniker. Han tänkte bli bilmek men det var inte hans grej.

Nicklas slutsats är att oavsett din bakgrund kan du lyckas. Dina motgångar ger dig drivkraft. Ta reda på vad som måste göras, och se till att göra det. En sak är att tänka, en annan är att göra.