#315 Günther Mårder – om företagandet och företagarna

Vi träffar Günther Mårder, som ger sin åsikt om det politiska läget två veckor efter valet. Han tar upp de stora frågorna för företagare i Sverige och varför organisationen företagarna har vuxit så mycket.

Sist Günther var med i podden 140 februari 2017. Då handlade det om Günthers drivkrafter och sociala medier. Sedan dess har Twitter minskat och Instagram har ökat. Snapchat har kommit och gått. Detta visar hur snabbt det kan gå. På ett och ett halt år kan spelplanen förändras. Gunther menar att det är svårt att konvertera över en följare från en kanal till en annan. Tilltalssättet och sättet man kommunicerar på är så annorlunda.

Läget efter valet

Två veckor efter valet är stora frågor. Hur skall en regering kunna bildas. Det är komplicerat. Gunter tror blockpolitiken är skadligt.  Han tycker partierna skall agera på egen hand för då kan näringslivsvänlig politik skapas.

De stora frågorna är

Hur skall vi förflytta över skatter på arbetet till skatter på annat? Det kan vara moms, fastighetsskatt. Gunther tycker inte vi skall diskutera det generella skattetrycket, för då kommer det bli rabalder i riksdagen.

Hur skall vi minska byråkratin och regelkrånglet? Denna fråga har företagarna lyft fram under parollen ”värsta regelbördan”.  Företagarna har levererar 50 förslag till enkla regelförändringar.

Fler medlemmar

Företagarna har ökat antalet medlemmar under de senaste  18 månaderna. Idag är det nästan 70 000 medlemmar. De har även fått ordning på ekonomin. De har också jobbat mycket med det digitala. Företagarna har ändrat tilltalet de senaste åren. Nu handlar det mer om varför det gör det och varför företagarna finns. Svaret är att företagarna vill överräcka ett samhälle, land och jordklot till framtida generationer som är i bättre skick än det vi en gång ärvde av våra föräldrar.

Günther menar att Sverige blev ett rikt land tack vare alla framgångsrika företagare som genom den fria näringsreformen i slutet på 1800-talet skapade många av de dominerande företag, som sen under 1900-talet banade vägen för en tillväxt som är hejdlös. Det är bara Japan som har haft en större tillväxt än Sverige under perioden 1870 till 1970.

Syftet med företagarnas vision är att kunna erbjuda medlemmarna kunskap, nätverk och praktisk hjälp att driva utvecklingen för en bättre företagarpolitik.

Det är ett stort maskineri att driva företagarna. De är 65 personer på rikskontoret, varav en tredjedel jobbar med politiska frågor, en tredjedel jobbar med stödfunktioner och en tredjedel med kommunikation och webb.

När Gunther är ute på sina resor vill han gärna passa på att träffa så många olika företag och verksamheter som möjligt. Det kan vara lokala politiker.

19 oktober hålls årets företagare, ett stort event och gala i Stockholms Stadshus. Det är 12 finalister och 5 finalister i årets unga företagare.