#330 Mutlu Rüya revolutionerar byggbranschen med sina metoder

Med stor nyfikenhet, intresse för matte och bygg har Mutlu Rüya skapat ett företag kring virtual design constuction. Det spar tid, minskar felen i alla steg av byggprocessen. Mutlu berättar hur han kom till Sverige, studerade men fick inget jobb. Han fick ett jobb och började bygga team kring nya programvaror för byggprojektering. Det gick strålande. Sedan förra året driver han företaget Sefer Constuct AB.

Mutlu kom till Sverige som 13 åring från Turkiet. Idag driver han företaget Sefer Construct. De håller på med projektering av byggprojekt runt om i Sverige. De projekterar fullt ut i 3D, virtual design konstruktion, och skapar detaljerade 3D modeller och sedan ritningar. De har väldigt mycket att göra just nu.  Traditionellt i byggbranschen bygger man från 2D ritningar, på papper som en konstruktör eller arkitekt tagit fram. Och sen är det någon annan som skall tillverka och skapa något av det, i fabriken eller på ett bygge.

För de som inte ritat ritningarna kan det vara svårt att tyda ritningarna. Med hjälp av 3D modeller blir det mycket lättare att förstå hur man skall sätta ihop de olika delarna. Det blir dessutom bättre kvalitet, det passar och byggfelen blir färre. Det kostar mycket pengar att åtgärder fel som upptäcks sent i byggprocessen. Kan felen upptäckas redan under projekteringen i datorn är det mycket enklare att ändra det.

Nästa steg är att inte bara ha 3D modeller i datorn, utan även i mobilen som Augumented Reality. Mutlu har anställt en kille i Turkiet som han inte träffat. Men han litade på personen och såg vad han kunde åstadkomma.

Det har gått bra för Sefer Construct. Det beror på att det är stor efterfrågan på deras tjänster och de jobbar med fasta priser. Då kan det bli god lönsamhet, säger Mutlu.  Nyckeln till framgången är att Mutlu är bra på att hantera ett dataprogram, kombinerat med 17 års erfarenhet i branschen. Idag består Sefer Construct av fem personer, varav två finns i Turkiet.

Tidigare i år skulle Mutlu gå en kurs i Turkiet för att lära sig mer om program och metoder. Det slutade med att han anställde läraren för kursen och startade ett kontor i Istanbul.

Att komma till Sverige från Turkiet som barn

Mutlu kom till Sverige 1991. -Det kändes bra, det var kallt. Men vi klippte aldrig bandet med Turkiet, säger Mutlu. -Vi åkte dit varje sommar och behöll kontakten med Turkiet. När det var svårt att hitta kompetenser i Sverige så hittade han istället den i Turkiet. Därför finns det nu ett kontor där.

När Mutlu skulle börja svensk skola tyckte skolan att han skulle börja sjuan, fast han åldersmässigt skulle gå i åttan. Det motsatte sig Mutlu som krävde av rektorn att han skulle få börja åttan. Rektorn gick med på att låta Mutlu testa att gå i åttonde klass. Det gick ok i skolan och ännu bättre när han fick hålla på med sina favoritämnen matte och bygg.

Mutlus pappa startade ett företag inom livsmedelsimport. Det lärde sig Mutlu mycket av. När Mutlu var klar med utbildningen fick han inget jobb i regionen. Hans kamrater fick jobb. Mutu tror att det kan ha berott på hans efternamn.

Fick inget jobb

Han sökte massor med jobb men fick inget. Under sex månader fick han istället jobba hos sina bröder i Norrköping. Till slut fick han ett jobb i Västerås.

Mutus specialområde är prefabricering inom byggbranschen. Han producerar underlag för produktion och montage och vil alltid förbättra sättet att jobba på. Han testar hela tiden nya verktyg som kan göra jobbet effektivare. Det tar kraft, men det ger energi när man ser att det fungerar.

Förbättringstänkadet driver mig, säger Mutlu.

Efter tre år i Västerårs började Mutly jobba i Stockholm. Där kom han i kontakt med en ny programvara, projektera i 3D, som visade sig effektivisera projektet från olönsamma till lönsamma. En viktig faktor för framgången med nya programvaror är att användarna har en vilja att använda den, annars kommer det inte blir bra, säger Mutlu. Mutlu hade stor framgång med att införa den nya programvaran. Han var en god intern försäljare helt enkelt.

När företaget växte och köpte andra verksamheter med liknande komptens så bildade Mutlu fokusgrupper för de som kunde samma saker. Det gjorde att alla kunde bli bättre och dra fördel av varandra.

Utvecklandet har fortatt med Augmented Reality I byggande. Mutlu anställde en turkisik utvecklare som jobbar med en app som ytterligare kan effektivisera projekteringen. Dessutom finns en massa andra tänkbara tillämpningar.

Nu måste Mutlu anställa fler för de har så många uppdrag.

www.seferconstruct.se