#362 Ägna en tanke åt hösten nu – så minskar stress och du får en rivstart

Tänka på hösten – mitt i sommaren? Är det vettigt? JA. Ägna en liten tanke och skriv ner den nu, så kommer du igång lättare när sommaren är slut. Vi pratar om varför det ger avkoppling att tänka en stund på jobbet under sommaren.

 

 

Nedan följer en maskintranskribering av avsnittet. Det är ett test, och som du ser innehåller texten en del fel, beklagar det.

Magnus H Johansson [00:00:00] Hej och välkommen till entreprenörsdriv. En podcast för Sveriges småföretag. Jag heter Magnus H Johansson Jag är föreläsare utbildare författare inom försäljning motivation kommunikation. Jag har en sajt som heter saljdriv.nu och mittemot mig.

 

Tomas Tränkner [00:00:20]  sitter sitter Tomas Tränkner som kallar sig för en poddexpert eller poddmästare . Det får man nog säga. Jag återkommer faktiskt till det lite ett senare avsnitt och digital marknadsförare.

 

 [00:00:35] Sommar avsnitt och vi ska fördärva din semester när du som ligger i hängmattan.

 

 [00:00:44] Nu gäller att vakna upp – det är hög tid att tänka på hösten Magnus eller hur.

 

 [00:00:51] Ja precis som en en väldigt berömd och bra amerikansk guru sade. Vad gör Myran på sommaren. Jo den den den samlade inför hösten och vintern samlade barr och bygger bo och samlar mat.

 

 [00:01:21] Det var ju som när vi skulle ta en kaffe här i fiket och den enda jag såg den första åren var en myra på golvet som kröp frenetiskt runt annars var det ganska tomt.

 

 [00:01:33] Så för dig som inte redan har fulltecknad inför hösten eller fullbokat inför hösten gäller det kanske att ha en plan för hur sätter jag igång min sälj start till hösten. För allting handlar om tempo och att göra saker absolut så som själva budskapet idag. Det är egentligen att se till att ha dina aktiviteter klara redan nu. När ska du sätta igång med dina säljer aktiviteter. Vad är det för kampanj om du inte har om du inte ägna dig åt den här fina personliga försäljningen så kanske du har marknadsföring aktiviteter som ligger till grund för din affär som behöver vara klara redan nu och planerade så att de sätter i gång.

 

 [00:02:25] Magnus Jag ligger i hängmattan du har gjort exakt exakt vad du kan också välja att skita i det vill säga. Det är helt helt upp till var och en.

 

 [00:02:41] Men det kan också vara så nära. Jag har känt att det är skönt att få klart och ha allting klart liksom inför hösten och kan slappna av. Men jag vet att den den tolfte augusti sätter igång. Då går min min marknadsföring igång då och då har jag mitt min första telefon aktivitet inplanerad med mig själv.

 

 [00:03:08] Jag upplever nu min andra sommar nu som egenföretagare. Magnus du måste uppleva typ din trettonde. Var brukade typiskt göra bruk. Följer du det här som du pratar om.

 

 [00:03:23] Jag brukar se till att göra klart så det är därför jag jobbar den här veckan också framöver när vi ska allting bli klart den här veckan satt så att jag kan ta semester så att allting är. Nu har jag väldigt mycket uppdrag inbokade under hösten så det är inte. Det är inte panik på det sättet men men det finns en specifik.

 

 [00:03:44] En turné föreläsning studier som jag har till hösten där vissa aktiviteter behöver bli klara för att marknadsföra något.

 

 [00:03:53] När vi spelar in det här så är det första veckan i juli 2019. Jag tänker så här även om du har en massa jobb som är beställda som ska utföras i mitt fall är det så måste du också tänka redan nu på vad som ska hända efter det. Du måste sjösätta en massa aktiviteter sälja aktiviteter marknads aktiviteter som du kan skörda frukterna av under hösten och under nu under vintern. För jag vet att alla processer tar olika lång tid. Jag har smält processen som har tagit 9 månader och du måste börja hela tiden och ha en aktiv mängd av olika kids som prospects. Prata om det här i sälj kartan i ett tidigare avsnitt just där just då.

 

 [00:04:36] För er som är intresserade av det så kan ni bara gå in på en entreprenör och söka i de olika kategorierna som finns på hemsidan så kan ni lyssna på tidigare avsnitt och så går man in på äldre punkt nu och kolla in Magnus Ja precist.

 

 [00:04:50] Det finns lite filmer och grejer och filmer och ska man anmäla sig till dina seminarier. Absolut absolut. Magnus Vi måste ge de som har konkreta tips vad de kan göra nu.

 

 [00:05:02] En regnig dag som i dag en regnig dag i hängmattan såvida inte den är spikad inomhus någonstans. Nej men så här för er som coach eller konsult så kanske har befintliga kunder vill ha någon specifik kund så är ju den här klassiska telefon aktiviteten som är för sig funkar på det lite större företaget när man är några stycken som ägnar sig åt kunder och försäljning av Boka.

 

 [00:05:37] Liksom i mitten slutet av augusti satt av ett antal halv dagar till exempel två dagar med en eller två veckors mellanrum. Den här dagen mellan 9 och 12 då ska vi ringa kunda vi ska ringa våra befintliga kunder vi ska ringa nya potentiella kunder och prata med dem. Boka möten eller hur vi nu genomför. Sälj process sett av en tid boka i kalendern tillsammans är du helt ensam. Då kanske du kan söka upp någon någon. Kollegan någon som du känner som egenföretagare och så gör ni aktiviteter tillsammans. Är alltid lättare att motivera varandra att göra saker och ting tillsammans. Man behöver lite dagar. Det är ungefär som när man tränar att antingen träna tillsammans med någon annan eller. Eller ha en PT en personlig tränare. Så är det lättare att få lite tryck och lite motivation och lite glädje och engagemang när man gör saker tillsammans. Så det är väl ett sånt här konkreta tips att sätta av Boka i kalendern.

 

 [00:06:44] Ta med andra i den här aktiviteten involvera kunder och leverantörer. Det du gör men jag tänker också så här att just nu kanske i mitt i juli att ta fram det du tar fram ditt papper och penna och skriver ner de här sakerna. Nu ska jag faktiskt boka in det här. Nu ska jag göra en lista på alla mina som jag ska ringa till i augusti och får en liten överblick över hur ser ut precis.

 

 [00:07:11] Absolut. Men när det gäller om vi nu pratar om aktiviteten så vet jag att det krävs 15 någonstans 10 till 15 namn Per aktivering timme. Så du kommer inte att få tag på alla som vill lyfta luren till så att du kommer att behöva 10 till 15 stycken per per timme. Namn telefonnummer och sedan behöver man ha klart innan man sätter igång för annars så blir det bli ineffektivt. Det klassiska misstaget när man gör sådana här mötets bokning aktiviteter eller telefon aktiviteter är att man ringer en potentiell kund och säg hej det var inget svar. Vem ska jag ringa till nu och så sitter man och letar på deras hemsida. Vem var förberedd innan allting är klart. Då kan man bara köra på. Då får man tempo och då får man energi. Då blir det tryck i aktiviteten.

 

 [00:08:11] Då vill jag också tillägga att det vi pratar om nu behöver inte vara bara 10 15 kalla samtal utan det kan vara faktiskt varma samtal som du ringer så du ringer till dina kunder och frågar hur de har. Det handlar om mer försäljning. Eller så ringer du till lid eller prospects som ni har pratat om att fråga boka in möten med dem och vem vet vad det kan leda till. Sedan ska vi inte glömma bort våra ambassadörer heller alltså att ha goda vänner som talar väl om dig. Det är guld värt. Kolla in Alexander Slotte till exempel. I podden snackas sälj. Där pratar han väldigt mycket om det. Sen en annan sak det är att genom att du bara hör av dig till dina kunder utan egentligen att sälja någonting så kommer du att öka dina chanser till mer försäljning med flera gånger. Den vanligaste anledning till att folk slutar köper av det är just för att du inte hör av dig. Jag läste en undersökning som började dåligt år på nacken med 59 procent av alla affärer som försvann under ett år. Just orsakade av bristande intresse från leverantören sida.

 

 [00:09:09] Det är i de allra flesta undersökningar så är den högst den främsta anledning till varför man lämnar en leverantör.

 

 [00:09:17] Så konkreta tips till dig som ligger i hängmattan just nu. Det är ta och gör en lista på att boka in dig själv och ring och skriv upp gärna 15 namn du ska ringa till kalla eller varma och är det så att du inte jobbar med den typen av försäljning utan att ditt företagande bygger på andra marknads aktiviteter kan man se till att planera in dem redan nu så kan du slappna av. Den förmiddag den 12 augusti då ska jag göra klart den här kampanjen som börjar rulla den.

 

 [00:09:54] 25 augusti eller vad de nu är för någonting precis.

 

 [00:09:59] Sen är det ju så här att jag gillar ju långt in och långt in sover aldrig. Så det funkar faktiskt alldeles utmärkt att skicka lite in mejl till dina bästa vänner och önska dem en trevlig sommar eller tacka för ett bra samarbete under det här året eller kanske på något annat sätt göra dig uppmärksam på hos dem. Jag kan bli mycket bättre på det.

 

 [00:10:22] Det kanske jag absolut avslutar numera. Det finns så många kanaler det känns som att det är omöjligt att hinna med allting men det betalar sig absolut i det långa loppet.

 

 [00:10:34] Nästan som om du gör det rätt så är det nästan lika effektivt som att ringa men faktiskt känner de väl för när jag får in mig från någon som jag känner kommer jag öppna det. Om du ringer någon som du känner väl så har ni ett bra samtal det är nästan lika bra.

 

 [00:10:50] Ja absolut. Alltså den här personliga kontakten att önska någon trevlig sommar. Det är ju någonting som i dagens ökade tempo kanske glöms bort och här kommer jag tänka på om min svärfar Holger Jonasson. Många många jobbar för Näringsliv AB han. Han var ju verkligen mästare eller är mästare på den här personliga relationer han skulle kunna göra ett helt avsnitt av bara det. Men just de här små grejerna skickar vykort har med sig en kaka till regeringskansliet och allt vad han har fått Annie Lööf att komma på Järnvägs invigning och sjö som kanske kan kanske lite mindre stora evenemang som hon normalt sett kanske inte deltar på men just de här är de personliga relationerna. De här små sakerna som ligger lite utanför vad som är normalt.

 

 [00:11:58] Finns det några fallgropar här med att planera hösten. Finns det risk för att man inte kan koppla av ordentligt när man har den här stressen man för sommaren ändå tillför något sätt att varva ner. Om vi ska vända lite på det.

 

 [00:12:11] Ja absolut jag förstår och menar jag förstår vad du menar. Så kan det ju absolut vara man om man går ner för mycket i detaljer i det. För mig så så är det bara skönt att veta att jag har saker klart att men det ligger där det är bara att starta upp då är det bara att ta tag i det när det ligger nära till till hösten. Så det är väl att göra upp med sig själv på något sätt. Att kunna mentalt slappna av och där fungerar vi väl kanske lite olika. En del människor kanske behöver mer planering eller mer detaljer medans andra att det löser sig när det ordnar sig eller fixa sig.

 

 [00:13:00] Jag tänker att det ändå krävs en massa jobb och handlar om att göra rätt saker och genom att tänka till lite innan det ska göra så hamnar det mycket lättare rätt. Jag träffar Lars-Johan åge som kommer ut med boken Happy happy. Fem steg till Fram kom överens med vem som helst när han pratar om att ägna en liten stund bara genom att tänka till vad du vill med det här mötet eller med mig först till exempel sätta upp några sådana mål och sen stoppar efter det. För då kan du lämna det så får du veta att du har tänkt till och skriv upp det precis precis. Det tror jag är väldigt viktigt. Så går inte bara att tänka på saker utan ta ditt papper och penna. Skriv upp saker eller ta fram anteckningsblock i din telefon och skriv upp saker som du kommer precis precis.

 

 [00:13:56] En annan vis man sade Don’t Trust your memory. Lita inte på ditt minne. Han antecknar saken.

 

 [00:14:05] Jag tror att det försvinner nästan lika fort som det kommer.

 

 [00:14:09] När man blir äldre så är det för mig. Jag måste anteckna jag ligger ibland på natten när jag kommer på någon får någon idé. I stället för att ligga och glida på den tanken och glida på den idén för då kan jag i all fall inte somna. Så ta fram min mobil och skriva ner min notis kring bla bla bla. Du kan släppa det och ta upp det på morgonen efter det. Hur tänkte du inte klok i huvet. Även att det är ett bra verktyg absolut.

 

 [00:14:43] Ska du gå tillbaka till det när du kommer tillbaka till jobbet om har lite substans i vad du ska satsa på. För det är det det handlar om att få en rivstart på hösten. Vi vet hur vi triggar oss till mycket aktiviteter. Ja absolut. Magnus kommer vi längre nu vi ska försöka peppa upp er lite grann. Tänka på att det kommer en höst i sommar.

 

 [00:15:10] Ja precis. Nämen alltså planera in redan nu.

 

 [00:15:14] När ska ni sätta igång med aktiviteter som ska ske här i början på säsongen och sätta av tid till det. Se till att det är planerat och klart det är väl den stora poängen om ni inte redan har gjort det.

 

 [00:15:29] Och avslutningsvis då Magnus lite sälj pitcher för ditt selleri punkt nu.

 

 [00:15:34] Ja precis. Det kommer ju en. Inspiration så också en turné jag kommer att åka på tolv stycken olika orter runt om i landet så den planen den turnén kommer att klara den här veckan så gå in och se lite Div 1 punkt nu. Den här veckan har jag innan det här avsnittet.

 

 [00:15:59] I senaste avsnittet kommer vi ut och då ska det finnas liksom alla orter klara och ni övriga ni som vill följa mig går inte in med en anmälan till Mitt nyhetsbrev tips. Punkt. Kom igen så håll koll på vad jag gör. Tack ska du ha Magnus och ha en trevlig sommar detsamma. Ni andra fortsätter lyssna på oss vi kommer tillbaka nästa vecka med ett nytt avsnitt.