Att attrahera och behålla kvalificerad personal

Omid Sotoudeh har byggt en konsultverksamhet från 1 till 12 personer på ett år. Strategin är att anställa seniora ingenjörer som är etablerade och har ett stort nätverk. I ryggen har han det Göteborgsbaserade företaget Qamcom. Hur gör han för att lyckas hitta personal och dessutom behålla och utveckla dem? Hur hittar han kunder som är villiga att betala för senior expertis? Varför går Omid från det stora trygga företaget till att bygga en helt ny verksamhet med många obesvarade frågor?

För drygt ett år sedan fick Omid Sotudeh frågan av Qamcom om han ville bygga upp ett ingenjörskontor i Linköping. Han tackade ja till det. Idag är de 12 anställda på kontoret som Omid ansvarar för. Och fler är på väg in.

Qamcom jobbar framförallt med signalbehandling och produktutveckling inom telekom. Men de har kommit in allt mer på fordonsindustrin. Kärnan i bolaget är personal med forskarbakgrund med lång erfarenhet inom industrin. Qamcom har lyckats bra med att locka till sig duktiga ingengörer och produktutvecklare. De har också blivit allt mer insyltade i svenska företags produktutveckling, berättar Omid.

Från storföretag till att bygga verksamhet

Omid disputerade på Chalmers in om radarteknik. Han har jobbat som ingenjör på Ericsson, Saab och chef för radarverksamheten på Saab Dynamics i Linköping. Han gillar produktutveckling, människor och bygga upp saker och ting. Det är kul att kliva ur sin komfortzon. När man får frågan att göra något annorlunda är det lockande att prova och se om man klarar det, säger Omid.

Qamcoms filosofi är att anställa seniora personer som kommit en bra bit i sin karriär och vill kunna påverka och själva driva verksamhet. Qamcom-kontoret i Linköping är en platt organisation. Omid ser inte sig själv som en chef, istället får personalen vara med och påverka. När personalen är engagerad och motiverad är lättare att få dem att ta ett extra steg och göra något annorlunda. Känslan på Qamcom är att de gör spännande och häftiga grejer, säger Omid.

Full tillit till personalen

Det är en stor frihet under ansvar på Qamcom. Man bestämmer själv vilken dator och telefon man skall ha. Det är full flextid. Det handlar om att ha full tillit till personalen. Så länge du levererar och gör ditt jobb är det ingen som bestämmer var du sitter eller hur du jobbar.

Är det inte svårt att hitta kunder som betalar bra och har intressanta uppdrag?

Det går när man har duktiga människor. Vi hjälper varandra och tänker positivt, och tror på varandra. Vi ser varandra, är närvarande och visa varandra uppskattning, säger Omid.

Att starta ett nytt kontor är en stor utmaning och det är många frågor som måste besvaras. Var skall kontoret vara, hur hittar vi kunder och hur hittar vi personal? Det kräver mycket energi, och det var något som Omid inte visste att han faktiskt klarade av. Den biten krävdes inte på hans tidigare jobb på Saab och Ericsson.

Tips till andra bolag

  • Det som lockar folk är att ha roliga arbetsuppgifter
  • Det gäller att personkemin stämmer
  • I anställningsprocessen måste det stämma
  • Det måste kännas rätt
  • Omid är ärlig mot arbetssökande och talar om från början om vad som krävs
  • Tydlighet är viktigt.
  • Att hitta kunder kräver mycket arbete, hårt slit helt enkelt säger Omid.

Omid är stolt över sitt kontor, med folk som trivs. Och det är han glad för. Han vill att alla anställda skall tycka att det är kul att komma till jobbet.

Om 1-2 år är det dubbelt så många på kontoret, hoppas Omid.

www.qamcom.se

https://www.linkedin.com/in/omid-sotoudeh-281ab62/