Att säga ja – fast det är läskigt och du borde säga nej

Therese van der Kruit berättar om sin resa från karriär i det stora företaget till egenföretagare. När hon kände att det förnuftiga vore att tacka nej, så tackade hon ja. Men till slut bestämde hon sig för att göra något annat, bli egenföretagare. Vi får veta varför hon hoppade av ett välbetalt jobb på det internationella företaget för att bli en fattig företagare. Idag driver hon företaget van der Kruit inom ledarskap, företags och organisationsutveckling.

Van Der Kruit AB är namnet på Therese van der Kruits företag. Hon jobbar med ledarskap, företags och organisationsutveckling. Det startade med att Therese jobbade som IT-supporttekniker på Saab för ett amerikanskt IT-företag. Hon bestämde sig för att inom två år på det jobbet skulle det hända något, och det gjorde det. Hon fick möjligheten att jobba internationellt, en spännande utveckling tyckte Therese.

Hon tackade ja till det, trots att det kändes läskigt

Det kom en global kund som Therese jobbade med, senare fick hon ännu större ansvar. Hon tackade ja till det, trots att det kändes läskigt. Jobbet innehöll många utmaningar, men det gick bra och slutade med ännu mer ansvar och 24 personer i gruppen. I början var Therese “manager” och senare “people manager”. Det handlade om att få med sig folket på banan.

Bestämde sig för att göra något annat

På det amerikanska IT-företaget lärde sig Therese allt om hårda saker, business improvement och business development. Senare blev företaget franskt med annan värdegrund. I kombination med snabb karriär, personliga händelser och  jobb på ett företag vars värdegrund hon inte delade, bestämde Therese sig för att göra något annat. Hon bestämde sig för en personlig utvecklingsresa där hon började bygga mjuka värden i kombination med de hårda.

Under hennes resa till välmående uppfann hon den ledarskapsmodell som idag används i företaget, ett recept för att hitta tillbaka. Hur det humana kapitalet att fungera.

Ville jobba med det humana kapitalet

Therese ville jobba med det humana kapitalet hos sin arbetsgivare, för det läckte pengar menade hon. Med det fick hon inget gehör för så hon hoppade av sitt välbetalda jobb för att bli en fattig företagare. Det är ett beslut som hon inte ångrar.

Om man hamnar i situationer som känns fel är det många som stannar kvar i det, utan att ta sig ur. Man är rädd för en förändring och det kan leda till att man inte mår så bra. Om Therese hade stannat kvar i sitt tidigare välbetalda jobb hade hon inte mått bra. Då är det bra om det finns ett supportteam runt dig som hjälper dig att komma ur den oönskade situationen.

Som företagare kan det finnas perioder där det är tufft och allt känns hopplöst. Då skall man å andra sidan inte ge upp. Ditt supportteam kan då ta fram en morot som får dig att hålla ut. [lyssna gärna på podden Säljdriv avsnitt 12].

Vill ge företagare verktyg för välmående

Therese har fått en helt annan bild av företagare sedan hon själv blev en. Företagare drivs av sitt entreprenörskap och sin passion. Hon vill ge företagare fler verktyg för att de skall kunna öka sitt välmående, till exempel med mental träning kunna koppla av.

Om något känns läskigt och du vill säja nej, säj istället ja så utvecklas du. Men när du säger ja, se till att du har en kudde som tar emot dig i fallet.

www.vanderkruit.se