Cafekedjan Redfellas som växer med crowdfunding

Patrik Westbergen är VD för cafekedjan Redfellas. Han berättar om sin entreprenörsresa, vad som driver honom och det som krävs för att lyckas. För drygt två år sedan investerade han in i Redfellas konceptet, the fresh food mafia, och idag är han VD. Nu satsar han på crowdfunding för att expandera vidare. Hur ser hans dag ut som VD och familjefar? Hur tänker han kring expansion av företaget?

Patrik Westbergen är 35 år gammal, bor i Höllviken i Malmö med fru och barn. Han är egenföretagare sedan 15 år tillbaka i olika branscher. Han har jobbat med sängar, fastigheter, e-handel, festivaler och nu senast cafekedjan Redfellas. Patrik ser sig som en riktigt mulitentreprenör som gillar att engagera sig i olika saker, just för att han tycker att det är roligt. En del projekt är han inte så aktiv i, ser det mer långsiktigt. Han drivs av att ha ett starkt nätverk.

Började luspank

Patrik började luspank när han blev egenföretagare.  Första jobbet var som franschisetagare i Sovabutikerna. Detta utökades senare till fler butiker. Patriks mamma hade eget företag och därför fick han fick ofta följa med mamma på jobbet. Han började tidigt att jobba på sin pappas jobb. Företagandet hos föräldrarna spillde över på Patrik och han fick tidigt lära sig att klara sig själv.

Satsade på en cafekedja med gangsterinspiration

För två och och ett halvt år investerade Patrik sallads och freshfood kedjan Redfellas med nio butiker. Han älskade konceptet redan från början och har idag köpt ut sina delägare. Konceptet är en salladsbar, mötesplats med cafekänsla men hela temat är Redfellas från filmen Maffiabröden (Goodfellas 1980). Det finns många tråkiga cafeer där det inte händer så mycket, men Redfellas är ett koncept som sticker ut tycker Patrik. På Redfellas finns det speciella joucer, smoothies och smörgåsar som ges spännande namn.

Idag är Patrik VD för Redfellas-kedjan, och de håller på att expandera för att få stordriftsfördelar som behövs för att bli lönsamt.

Att vara familjefar och VD

En typisk dag för Patrik börjar tidigt, kl 0530. Han lämnar barnen på förskolan och sen har han ofta möten på något av hans caféer. Det blir sällan en vanlig kontorsdag. Att sitta innanför vita väggar på ett kontor blir inte lika kreativt. När du är ute i verksamheten möter du människor och ser hur de agerar och tänker, säger Patrik. Det viktigaste i hans arbete är att se sina franchisetagare nöjda, som gör att kunderna blir nöjda. Det blir långa dagar, ibland 12-14 timmar. Men när man brinner för sitt arbete så känns dagarna inte långa eller jobbiga. Arbetet sker på bekostnad av TV-tittande och umgänge med vänner. När man styr över sin egen tid känns det inte så krävande att jobba många timmar per dag, säger Patrik.

Den största utmaningen

Det tuffaste med Redfellassatsningen är ekonomin och likviditeten. Banken kräver mycket av dig för att få lån, tycker Patrik. Redfellas har därför satsat på crowdfunding för att slippa gå till banken. Redfellas lanserar sin crowdfunding via fundedbyme.

Vem investerar i Redfellas?

Det är många kunder som investerar och andra som gillar konceptet. Helst vill Patrik att så många som möjligt investerar med små belopp. Lägsta belopp för att investera i Redfellas är 1000 kr. Han hoppas att alla som investerar i Redfellas kommer att gynnar cafét, gå dit och verka som ambassadörer. Han berättar att alla som investerar 1000 kr i Redfellas kommer att få 1000 kr att köpa kaffe för. Fördelen med Crowdfunding är att man connectar med många människor, som gillar sin investering, säger Patrik Westbergen.

När Redfellas expanderar kanske de hittar en bra lokal först och rätt franschiseföretagar senare. Denna person tränas in i konceptet minst tre månader innan den tar över cafét. Utmaningen är att hitta både rätt lokal och rätt franschiesföretagare, säger Patrik.

Patriks visioner

Just nu är det full fart med Redfellas. Men på sikt är Patriks mål att lämna VD-rollen till någon annan som kan vara ute mer. Patrik blir gärna rådgivare och stöttepelare i företaget. Sen kanske det dyker upp nya saker att investera i. Att få investera i ett annat land, att ta det du gör till en annan stad och en annan kultur, är en av Patriks drömmar. Han har skrivit kontrakt med en mäklare i mellanöstern som letar efter franschisetagare.

Patriks företagartips

  • Skaffa inte några dyra vanor och satsa inte mer än du är beredd att förlora.
  • Bestäm dig för att jobba lite hårdare och lite längre än alla andra, så har du mycket vunnet.
  • Hitta det du vill göra, det du brinner för

Redfellas Crowdfunding är en Facebookgrupp som innehåller all information om att investera i Redfellas. FundedByMe kommer gå live den 4 november 2017.

Det finns även Redfellasapp i Itunes Appstore.

Besök gärn www.redfallas.se