DoSpace – nytt tänk kring den attraktiva arbetsplatsen

DoSpace erbjuder företagare en attraktiv arbetsplats på ett nytt sätt. Grundaren och skaparen Niklas Söör ville förena det stora företagets fördelar med det lilla företagets behov. -Varför måste jag vara anställd på Google för att få en häftig arbetsplats, undrar Niclas. Konceptet är ett Coworking Space där var och en jobbar med sitt, men delar på kontorsytan.

Niclas Söör är mannen som ligger bakom DoSpace i på Mjärdevi Center i Linköping. Han kommer ursprungligen från Sigtuna och började studera Industriell Ekonomi i Linköping 2009. Sju år senare är studierna avslutade.

Vad är DoSpace?

DoSpace är ett coworking space, det första i Linköping. Det är en arbetsplats för små företag. Till skillnad mot traditionella kontorshotell sitter man i ett öppet landskap och jobbar lite mer gemensamt.

Niclas Söör kom i kontakt med ett antal olika företag i sitt tidigare jobb. Och när han närmades sig examen kom tanken på vilken arbetsplats och arbete han själv ville ha. Alternativen var att hamna på ett större företag och bli en kugge i maskineriet, eller i en liten mindre organisation i start-up världen.

Niclas kände mer för att hamna på det mindre mer flexibla företaget. Men då kanske man måste offra en del bekvämligheter som finns i större organisationer. som schyssta kontor, mycket kollegor och infrastruktur som finns på plats. Detta borde gå att ordna för små företag också, tänkte Niclas.

DoSpace är helt enkelt ett försök att förena det bästa från dessa två världar.

Att förena det stora företag har i form av fina kontor och kollegor med det lilla företagets flexibilitet och budget.

DoSpace skall vara en fräsch och attraktiv arbetsplats, det är en del i konceptet. Niclas stående fråga är “varför måste jag vara anställd på Google för att ha en häftig arbetsmiljö?”.

Måste inte vara anställd på Google för att få häftig arbetsplats!

Magnus Johansson kom ihåg när han själv startade sitt företag för 10 år sedan. Då fick han en temporär lokal i Mjärdevi som var fin med det fanns knappt några kollegor. På nästa ställe var det fler kollegor men inte speciellt fina lokaler. Magnus menar att ha bra arbetslokaler påverkar en mer än man tror.

DoSpace riktar sig framförallt till företag som är 1-3 anställda. Målsättningen är att det skall komma in 30 företag som hyresgäster på på DoSpace. I dagsläget är har vi 20 hyresgäster, säger Niclas.
En stor del i framgången att utnyttja sitt nätverk. Det är först ett senare steg som det är intressant att se sig om utanför nätverket.

Vart ifrån kommer inspirationen till DoSpace?

Den största inspirationskällan har varit WeWork, där Niklas hämtat mycket av konceptet. En av Niclas deviser är att kopiera och låna av andra som gjort något bra och spännande.

Konkurrenterna till Dospace är fastighetsbolag, och de är imponerade över hur det går att leva med en månads uppsägningstid, säger Niclas Söör.

Att hyra ett vanligt rum på ett kontorshotell  kosta kring 4000 kr/månad. Då tillkommer ofta möbler, bredband, el och värme. På Dospace kostar den lägsta medlemsformen 1600 kr/månad.

Ett medlemskap

Niclas Söör strävar efter att ha en bra blandning av hyresgäster. Han avgör själv vilka som får bli medlemmar/hyresgäster. Det kan vara större företag som behöver ett litet satellitkontor eller små startups som behöver en arbetsplats.

Man måste trivas med att trivas med att träffa människor på Dospace. Det är en öppen miljö som inte är helt tyst med en del människor som kommer och går. -Det är en lite lugnare version av ett cafe, säger Niklas.

Kommer vi se mer av dessa kontor?

Ja, trenderna pekar mot det. Mängden små företag ökar och skype, mail och molnlösningar gör att du kan jobba på distans på ett helt annat sätt.

www.dospace.se

Lyssna på hela avsnittet här: