Elaine Eksvärd – Retoriker, företagare och småbarnsförälder

Elaine Eksvärd startade sitt första företag för att hon inte fick något jobb som retorikkonsult. Hennes stora intresse är relationer och länken mellan människor. Det är inte den mest kompetenta som lyckas, det är den som snackar snyggast. Elaine ger oss flera bra kommunikationstips. Vi kommer även in på företagandet, stress och att ha småbarn som företagare.

Elaine Eksvärd är retoriker och lär folk konsten att få andra att lyssna på det de har att säga. Från presentationsteknik till konversationsteknik. Elaine är även entreprenör och driver fem bolag och ett icke-vinstdrivande barnrättsföretag.

Varför retorik?

Hon har alltid varit intresserad av relationer och länken mellan människor, och det är kommunikation. Hon ser sig själv som en personlig tränare som slipar den länken. Det kan gå så fel och det kan bli så rätt i kommunikationen. Det är inte alltid den mest kompetenta som slår igenom och lyckas, det är den som snackar snyggast. Alla borde få möjligheten att snacka snyggast menar Elaine.
Svenskarna är inte så bra på att snacka snyggt. Vi får inte den möjligheten i skolan. I USA är detta mer utveckat och man börjar redan tidigt i skolan. I Sverige är det först på mellanstadiet eller högstadiet man tränar presentationsteknik.

Då blev det aktuellt att starta företag

Det var när Elaine inte fick något jobb! Hon hade inget kontaktnät och folkt visste inte vad de skulle göra med en retorikkonsult. Hon fick ett jobb på utbildningsavdelningen hos ett företag. Men företaget gick i konkurs trots att utbildningsavdelningen gick bra. Då tyckte kollegorna att Elaine kunder fortsätta med utbildning på egen hand.

De flesta har nytta av att ha en hisspitch, något som snabbt förklarar vad du gör och värdet med det. Många vill gärna förklara hur det började, men den som lyssnar kanske är mer intresserad av en lösning på problemet, menar Elaine.

Man skall vara trevlig mot alla. En del är bara cyniska strateger och är bara trevliga mot folk som är högre upp. Det är smartare att var snäll än smart.

I discmodellen är Elaine röd-gul. Det betyder att hon kan uppfattas som aggressiv

, men det stämmer inte riktigt, menar Elaine. -Jag är bara angelägen om att komma till skott. Hon gillar människor och är helt extrovert, och med dåligt tålamod för introverta människor. Hon är gift med en introvert person, Gustav. Hon brukar klaga på att han går långsamt, då kontrar han med att säga att han går åt rätt håll.

Det finns en powerpoint regel som heter 10-20-30. Du skall ha max 10 bilder, prata max 20 minuter och ha minst 30 punkter storlek på tecknen. Ett annat tips är att visa handflatorna och ha ett öppet kroppsspråk.

Vad gör man av händerna under en presentation?

Du kan hålla i en penna, bara det inte är en klickpenna. Träna även på handslag. Kör ett handslagsmarathon och be om feedaback. Vad får du för intryck av mitt handslag, tipsar Elaine.
Magnus H Johansson tittar alltid folk i ögonen och låter de presentera sig först när han hälsar. Elaine tyckte att Magnus hälsning ga intryck.

Att vara mamma och företagare

Elaine menar att det är för henne precis som för alla andra. I deras fall är det hennes man Gustav som är hemma och lagar mat, handlar kläder. Samtidigt är han vice vd och agent för Elaine, Patrik Sjöberg och flera andra profiler.

Barnen är med familjen. Umgås med dina barn, menar Elaine. Det går inte att kompromissa där. Elaine skall ha sitt tredje barn i augusti och vara på bokmässa i september, då får mannen följa med med barnen i kulisserna.

Hur fungerar det med stress för Elaine Eksvärd?

Härom veckan hade Elaine deadline på en bok, denna dag har hon deadline på en krönika. Visst känner jag stress. Det blir ju inte bättre av att stressa upp sig, man är e biologisk varelse. Ibland blir man trött och då är det bara att gå och lägga sig, ibland är man pigg och då är det bara att sätta igång och skriva, säger Elaine.

Elaine får energi för att prata inför folk, att ge dem verktyg och utveckla dem. Hon brinner också för barns rättigheter. Det är ett jättebra sätt för henne att förvalta och kanalisera sitt brasilianska temperament, och rikta dem mot orättvisor mot barn.

Ett tips från Elaines till alla företagare

Se inte konkurrenterna som konkurrenter, se dem som kollegor och inspireras av dem. Marknaden är stor och försök att hitta din nisch. Inspirera dig gärna från andra branscher.

Läs mer om Elaine Eksvärd.