Från dörrknackare till eget fastighetsbolag – möt Magnus Lidén

Idag äger han några av de mest centrala fastigheterna i Linköping. Magnus Lidén berättar om sin resa från en tvåa i Ryd till eget fastighetsbolag. Han ger sina bästa tips för att lyckas som företagare och även sina värsta stunder, då han funderat på att lägga av. Läs eller lyssna på denna engagerande historia om hur Magnus med mod, prestigelöshet och timing byggde sitt fastighetsbolag.

Nyss fyllda 50 år med fyra barn och bor Magnus Lidén på Kalvudden i Rimforsa. Idag äger och driver  Magnus Lidén ett fastighetsbolag i Linköping. Men så har det inte alltid varit. Han började sina dagar i Ryd där han bodde med sin mamma och bror.  Att äga fastigheter har varit en dröm, fastigheter är något man kan ta på, säger Magnus.

Ville krama sin första fastighet

När Magnus köpte sitt första hus i Finspång var han så stolt att han ville krama huset. Och det var startpunkten i hans fastighetskarriär som idag har lett till att han äger cirka 10 000 m2 i centrala Linköping samt några mindre fastigheter utanför Linköping. Han har alltid varit en entreprenör och som grabb samlade han tomflaskor, och ville tjäna pengar helt enkelt. När Magnus gick ut gymnasiet jobbade han som mötesbokare på Wasaförsäkringar. Det gick bra och han blev så småningom egen rådgivare.

En del i framgången är att jag saknar prestige. Skall jag ringa någon så gör jag det, säger Magnus. Du måste acceptera det du är dålig på och leja bort det. Tro inte att du klarar allt, säger Magnus.

Började knacka dörr

Sen startade Magnus ett eget rådgivningsföretag som han lämnade 1998. Istället började sälja titthål, brandvarnare och brytskydd. Det gjordes med dörrknackning. -Det bästa jag gjort. – En fantastisk skola, säger Magnus.

När Magnus en dag knackade dörr i Finspång sprang han på en fastighet. Han köpte den och löste en tvist åt säljare och kommunen. Det blev Magnus första klipp.

Många fastighetsägare annonserar inte ut sin försäljning. För att hitta köpare kom Magnus på att man kan kolla i soptunnan vem som äger fastigheten.

Nästa steg i Magnus fastighetkarriär var att köpa ett konkursbo, men det bodde en knarkarfamilj där som gjorde att ingen ville bo i fastigheten. Magnus såg till att köpa ut familjen. Sen gick det att hyra ut alla lägenheter.

Köpen fortsatte i olika kommuner så till slut hade Magnus 700 lägenheter i sitt bestånd.

Från bostäder i småkommuner till centrala fastigheter i Linköping

För drygt tre år sedan blev Magnus kontaktad av en fastighetsfamilj som ville sälja bostäder och lokaler i centrala Linköping. Magnus meddelade säljaren att han kunde köpa fastigheterna men att då måste han få tid att sälja sina andra fastigheter. Och så blev det. Det var bra tider och det gick lätt att sälja fastigheterna.

Men samtidigt fick Magnus proppar i lungorna. Han funderade på vad han håller på med och ävervägde att sälja allt och göra något annat. Men han blev bättre och bestämde sig för att fortsätta med fastigheter.

Det är skillnad att äga fastigheter centralt i en stad jämfört med 700 lägenheter ute småkommuner. Det finns ingen snö, inget gräs och inte 700 kylskåp som kan gå sönder, säger Magnus. Tidigare krävdes 10 vaktmästare, idag behövs bara en.

Nyckeln till framgång

Nyckel till Magnus framgång är att våga och timing. Han gjorde rätt saker vid rätt tid. Idag är det svårare att göra samma sak.

Det tuffaste med hyresgäster är att se allt elände hos familjerna, säger Magnus.

Det som har varit roligast är att vara med i massmedia. Magnus sticker gärna ut och har åsikter. Det är roligt med lite motstånd, säger Magnus.

Magnus kommer fortsätta att köpa fastigheter, även om allt är dyrare nu. Han kommer att trappa ner en aning. Han hoppas att hans barn kan tänka sig att jobba i fastighetsbolaget.

Magnus bästa tips är att våga och var inte så stolt, ta hjälp!