Från förtidspensionerad 19 åring till framgångsrik säljinspiratör

Navid Fard växte upp bland folk som inte hade samma hårfärg som han. Han kände inte sig som en i mängden. Men han valde att göra skillnaden till en tillgång. Och det har han fortsatt med. Av en slump kom han in på säljbanan, och gjorde succé. Hör historien om killen som blev sjukpensionerad vid 19 års ålder till att idag vara framgångsrik säljinspiratör och videobloggare.

Navid Fard är 27-åringen  från Göteborg som älskar fotboll, tv-spel och driver företaget How to Sell. Han jobbar mycket med sociala medier och försäljning. Han har byggt upp många säljorganisationer och tränat säljare.

HowtoSell är mer än ett företag

How to Sell omsatte 1 miljon kr 2017. Men för Navid är How to Sell mer än ett bolag, det är en rörelse. Det är en kultur som de försöker få Sverige att anamma. Alla skall vara välkomna oavsett vem du är. Navid ser det som ett svar på utanförskapet, som aldrig varit så stort som det är idag. Det är ett svar på den mobbade killen eller tjejen som växer upp och blir vuxen. Det skall vara ok att vara sig själv.

Kontoret hos How To Sell ligger i ett industriområde brevid Göta Älv. När man kommer in i lokalen är allt fräsht och fint. Stora loggor pryder väggarna och två killar med kamera följer varje steg Navid tar. Navid tycker man skall vara stolt över sitt företag och varumärke. -How to Sell är jag och jag är How to Sell, säger Navid.

 

Ville bli fotbollsproffs, med det ville inte ödet

När Navid var 15 år höll han på att sälja och köpa grejor, och det var lönsamt. Det fanns redan då ett intresse för entreprenörskap. Hans målbild då var att bli fotbollsproffs, men det blev inte så.

Navid var uppvuxen i den rika kommunen Kungsbacka, där majoriteten är “svenskar”. Navid känner sig både som svensk och som iranier. Han menar att hur man än vänder och vrider på det så är arvet och kulturen från Iran. Navid känner sig verkligen svensk. När det är fotbolls VM åker svenska landslagströjan på.

Hade inte samma hårfärg som alla andra

I Kungsbacka var Navid inte en i mängden för att han hade inte samma hårfärg som alla andra. När han insåg att han inte var en i gänget gjorde han allt för att sticka ut istället. Det var inget problem med klasskamraterna, däremot de äldre som kollade på honom. Navid skämdes för den han var och kände sig som fula ankungen.

Första andetaget Navid tog var svensk luft, ändå fick han höra att han var invandrare. Han gillade inte att vara i skolan, lärarna gav honom ångest. Han tillät sig aldrig att bli mobbad i skolan, och slog tillbaka snabbt om det var någon som gick på honom. Navid gillade inte gymnasiet, han stannade hellre hemma och spelade dataspel.

Sista dagen innan studenten sade hans gymnasielärare att han aldrig kommer att bli något. Navid blev inte knäckt av läraren, snarare triggad.

Fick beskedet -Du är sjukpensionerad

Efter gymnasiet spelade Navid fotboll och var rätt bra på det. Men han fick en köldskörtelsjukdom och höll nästan på att dö, och har faktiskt inte blivit friskförklarad sedan dess. Navid fick ett papper från läkaren där det stod att han blev förtidspensionerad vid 19 års ålder. Han skrynklade ihop pappret och kastade det på läkaren.

Navid tog sin bil och åkte hem. Dagen därpå hade han svårt att resa sig och prata och var mycket trött. Läkaren kanske hade rätt, tänkte han. Musklerna var förstörda och han kunde inte tala. Navid hemma i 9 månader och tränade på att inte sova. Det jobbigaste var det psykiska, att inte kunna spela fotboll mer. Men Navid hade revanschlust, han skulle visa den där gymnasieläraren att han visst kunde bli något.

Navid började träna på att prata. Han tog upp raplåtar och tränade på att läsa dem och använda tungan rätt. Han gjorde även ett försök med fotbollen men ett knäproblem med Ishias satte stopp för det.

Så fick han sitt första säljjobb

Av en tillfällighet kollade Navid sin mail en dag och såg att Siba  sökte honom. Han svarade och de ringde upp och ville träffa honom för en intervju som säljare på Siba. Så det blev Navids första jobb. Eftersom han gillar TV spel och datorer så hade Navid varit på Siba många gånger förrut och gillade dem.

Första arbetsdagen var 12 december på Siba i Kungsbacka. Navid satte igång och sålde så mycket att han satte rekord den månaden. Framgången var att Navid aldrig stod still och att han var bra på att ta kunder. En annan orsak var hans ishias som kunde bli sämre om han satt ner, därför stod han mest hela tiden, och tog inte heller någon lunchpaus. Denna aktiviet gjorde att han sålde mer än någon annan, till och med kassan.

Att sälja bilar gick inte bra – i början

Nästa jobb efter Siba var Bilia. På Bilia gick säljet inte bra. Navid var inte bra på att sälja bilar i början. Det var en annan säljprocess som tog tre månader för Navid att fatta. Men sen kom han igång och slog rekord även på Bilia. För att lyckas reflekterade han hela tiden, på samma sätt som de gjorde inom fotbollen.

När Navid kom till Bilia fick han många nya kompisar, och det var delvis något nytt som han inte var van vid. Första dagen kom Lasse, 40 år, och tog hand om Navid, som tidigare upplevt förakt från alla äldre. Men Navid sänkte garden och tillät Lasse att hjälpa honom, vilket också var nytt.

När Navid kom till Bilia ställde han ett krav, han ville ha sin plats ute i bilhallen, brevid ingången. Så blev det och resultatet blev att Navid sålde fler bilar än någon annan efter några månader.

Startade företaget HowToSell

Navid började sedan plugga ekonomi på Handels i Göteborg och startade samtidig företaget How to Sell. Det hade sin grund i att Almi och IFS ville att Navid skulle hjälpa dem att skapa en säljorganisation. För att göra detta var han tvugen att starta ett företag.

Företaget How to Sell hade det tufft de fösta två åren med utebliven lönsamhet. Navid förstod att vara framgångsrik säljare är inte samma sak som att vara framgångsrik entreprenör. För att klara sig körde Navid taxi på kvällar och nätter.

Navid startade en videoblogg om att vara entreprenör, How to Day, som läggs ut på Facebook. En kamerakille följer Navid varje dag, som blir en film. Idag är de uppe i nästan 70 avsnitt. Sociala medier kan få ditt bolag att synas jättemycket, menar Navid.

I framtiden kommer Navid Fard fortfarande vara samma person som underhåller, berikar, motiverar och inspirerar. Han kommer att ge allt han har för att bygga HowtoSell. Han kommer att göra fler föreläsningar och mer video.

Navids råd till alla som skall starta företag

  • Lär er av Navids misstag
  • Ta inte på dig stora kostnader för tidig
  • Se upp med höga hyror, avtal och lönekostnader
  • Anställ inte förrän du verkligen har råd
  • Vänd dina svagheter till dina styrkor
  • Det är okay att vara sig själv