Från squashkarriär till företagarkarriär med Fredrik Johnson

Han har mer än 50 SM guld och 10 EM guld i Squash. Vi möter den levande legenden inom Squash Fredrik Johnsson. Det handlar om drivkraft, energi, målbilder och att coacha sig själv. Fredrik berättar om hur han tog sin squashkarriär till en företagarkarriär. Läs och få en injektion av positiv energi och konkreta tips på hur du kan vara din egen coach till att nå dina mål.

Fredrik Johson äger och driver företaget ActiproEvent och är samtidigt säljansvarig på LHC. Han tränar och tävlar mycket squash. Idrotten har betytt mycket för Fredrik, nästan ovärderligt. Men han var ingen supertalang, han fick jobba sig till framgångar, berättar Fredrik

Det finns inga genvägar till framgång!

Det finns inga genvägar, det är bara att kavla upp ärmarna och köra. Fredrik styrka är den mentala biten och att han tycker träning är kul. Han jobbar med målsättningar, mätbara och icke mätbara, med teamet, positivt tänkande och att vinna, vinna matchen!

Vinnarskalle

Att vinna är fortfarande viktigt för Fredrik Johnson. Han spelar SM i Squash och skall jaga sitt 51 SM guld! Han ville redan som liten bli proffs inom idrotten. Fredrik växte upp i en idrottslig miljö där vinna var naturligt. Även om han vunnit många matcher så har han förlorat massor, och det är på förlusterna man lär sig någon, menar Fredrik.

Fredrik Johnson var professionell squashspelare i 12 år, och åkte runt och spelade i 50 olika länder. Han flyttade aldrig ifrån Linköping, vilket flera av hans proffskollegor gjorde. Det fick Fredrik att ta hand om sina sponsorer väl, och bildade sponsorspool. Han hade nästan mer reklam på sin matchtröja än vad världsettan hade.

 

Skötte sponsringen själv

Att vara professionell squashspelare var inte bara att spela, det var även att sköta sponsringen. Han skrev nyhetsbrev som skickades per post, och spenderade en halvdag per sponsorföretag per år för att de skulle lära känna honom bra. Han skickade alltid vykort till sina topp 10 sponsorer från olika delar av världen där han var och spelade.
Fredrik Johnson var som bäst rankad 16 bästa i världen. Han vann individuella EM, EM för klubblag, totalt 10 EM guld. Han håller fortfarande igång med träning 8 pass i veckan och squashspelande på internationell nivå i sin åldersklass.

Är den fysiska träningen en viktig del i ditt företagande?

Ja det är en viktig del både mentalt och fysiskt, säger Fredrik.

Att ta hand om sponsorerna under den aktiva perioden var en bra skola för det fortsatta arbetet efter proffskarriären. Fredrik har alltid strävat efter att göra det lilla extra eller oväntade för sina sponsorer och kunder.

Finns det några likheter mellan förberedelserna före en match och före ett kundbesök?

Ja det gör det verkligen! Fredrik jobbar mycket med målbilder. Då känner han igen sig och känner sig trygg i den uppkomna situationen, och det går att överföra till kundbesök.
Finns det risker med att alltid vilja vinna? Det beror på vad du sätter för mål. Det kan vara mjuka mål som inte direkt går att mäta. Även om man inte vinner skall man alltid försöka göra sitt bästa. Fredrik betygssatte alltid sig själv enlig en mall efter varje match. Det var en tillgång att kunna gå tillbaka till tidigare matcher och se hur det var, menar Fredrik. Utvärderingen blev som ett bokslut för den matchen. Detta fungerar perfekt även för säljare, speciellt om man är två stycken, säger Magnus Johansson.

 

Idag har Fredrik Johnson fortsatt med mallen, nu omgjord för affärslivet, där han varje vecka sätter betyg på sig själv. Det handlar om att man måste ta sitt eget ansvar, vara sin egen coach, säger Fredrik.

Fredrik får sin energi från att hålla på med saker han tycker är roligt. Han tror också att kunderna gillar att göra affärer med någon som har positiv energi och sprider glädje. Positiva tankar ger positiva resultat, säger Fredrik.

Fredriks devis: Dygnet har inte 24 timmar, det har 48 halvtimmar!