Om en framgångsrik företagarskola

Under 13 år har 1 400 företag gått företagarskolan med Anders Örnell, som finansierats av Linköpings Kommun. Det har blivit en enorm framgång, mer än 63 % av deltagande företag överlevde efter 3 år. Anders berättar vad som är framgångsreceptet för en lyckad utbildning. Han ger även tips till dig som funderar på att starta eget.

Företagarskolan i i Linköping har funnits i 13 år, och startade 2005 med ett pilotprojekt som blev väldigt uppskattat från både politiker och deltagare. Det är Linköpings Kommun som finansierat utbildningen som syftat till att främja företagandet i kommunen. 1650 deltagare från 1400 företag har gått utbildningen. Av alla företag som startar inom företagarskolan överlever 63 % efter 3 år, vilket är ett enastående resultat säger Anders.

Vem är Anders Örnell?

Anders Örnell har 30 års erfarenhet från näringslivet inom industri, handels och utbildning. Efter att ha jobbat 16 år i IT branschen kom den sotra IT-kraschen år 2000, kände han ingen lust att fortsätta med det. Då bestämde han sig för att starta eget och bidra med sina kunskaper till andra. Och det är ett beslut som han aldrig ångrat.

Varför är Företagarskolan så framgångsrik?

En orsak är att kursdeltagarna får jobba praktiskt med sitt egna företag eller affärside.. Det är en stor variation bland deltagarna, mestadels mindre företag och de som inte ännu har startat ett företag. Framgången beror också på det goda samarbetet med andra intressenter som Almi, Nyföretagarcentrum, NULINK (kommunens näringslivsbolag), Vreta kluster och företagsinkubatorn LEAD. Det har varit en satsning som alla vunnit på.

Det bygger på baskunskaper i ett antal olika ämnen. Utbildningen börjar alltid med affärsplanen och marknadsplanen, det är grunden. Utbildningen omfattar 19 tillfällen om 3 h på kvällstid. Sälj, affärsjuridik, redovisning, sociala medier och presentationsteknik. Utbildningen avslutas med en pitchövning där varje företag får presentera sin affärsidé.

Kursdeltagarna är mycket kompetenta inom sitt yrkesområde, men de har ofta en dålig kunskap om att vara företagare och saker att tänka på. Det finns några få som upptäcker att företagande inte är något för dem och hoppar av utbildningen. De flesta som Anders kommer i kontakt med har fantastiska affärsidéer men inte lika bra ekonomisk uthållighet. Det kan ibland krävas flera år för att etablera sitt företag ordentligt, menar Anders.

Om du startar ett företag är det bra om tanken har bearbetats länge och du har förberett dig på olika sätt, t.ex. byggt ditt personliga nätverk och förberett dig själv och familj på vad det innebär att starta företag.

Anders bästa tips till alla som funderar på att starta företag

  • Titta kritiskt på din affärsidé. Finns det potential att överleva det första året?
  • Gör en enkelt affärsplan och budget.

Mer info om företagarskolan i Linköping http://www.foretagarskolan-linkoping.se/

anders.ornell@fmcost.se
070-669 44 30