Ledarskap kräver ständig träning – Therese van der Kruit

En bra ledare är trovärdig och får personalen med sig. Men för att lyckas måste du vara genuin och modig. Du måste träna hela tiden och sträva mot att bli bättre, som en fotbollspelare, säger ledarskapsutvecklaren Therese van der Kruit.

Vad är ledarskap? Det är chef och ledarskap. Chef är det lite mer hårdare strukturerna, organisation och verksamhet. Ledarskap kan vara formellt och informellt, det handlar om att någon vill följa dig, en trovärdig person. Alla är i princip ledare.

Den viktigaste egenskapen hos en ledare är att skapa en stor tillit och ett högt förtroendekapital. Hur skapar man det? Det bästa är att vara sig själv och genuin. Men det kräver självkännedom och mod. Det kan liknas lite vid sport, man måste träna hela tiden för att vara bra. Det handlar inte om hur bra en ledare är, det handlar om hur bra ledaren skall bli.

Men hur gör man för att inte hamna tillbaka i samma hjulspår? Du måste träna hela tiden och översätter teori till praktik. Sen handlar det om att förankra nya processer så att det fastnar i företagets vardag.

www.vanderkruit.se