Med 3D teknologi och stark vision – möt Tommy Johansson

Tommy Johansson är mannen bakom företaget C3 Technologies som såldes för 1,7 miljarder till en hemlig köpare. Nu har han fortsatt med Amra, som utvecklar en metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Tommy berättar om sin karriär och hur han tänker kring framgångsrikt företagande.

Idag är Tommy VD på AMRA som utvecklar en teknik för att mäta kroppsfetter och muskelvolym kroppen.

Första jobbet

1976 kom Tommy till Linköping för att läsa på Industriell Ekonomi för att sedan börja på Saab som produktionsekonom. 1980 var det inte lika populärt att starta företag som idag. När Tommy kom till sitt nya jobb första dagen på Saab, kom han till vakten och fanns inte med på listan över de som skulle börja den dagen. Det visade sig att det jobb som Tommy hade fått inte fanns kvar längre, och de visste inte vart de skulle göra av Tommy. Dagen slutade med att han fick sitta nere i bergrummet där produktionen fanns. Efter ett halvår fick Tommy tillbaka det jobb han hade fått . Totalt blev det tre år på Saab. Han började sakna kontakten med omvärlden.

Andra jobbet

Andra jobbet blev på ett litet IT-företag, Kristalldata, som gjorde affärssystem för små och medelstora företag. Det var ett entreprenörslett företag där man fick göra det mesta. Där lärde sig Tommy betydelsen av teamet, att man trivs ihop. Som gammal fotbolls- och handbollsspelare har Tommy alltid jobbat i lag.

Tommys grundfilosofi i att driva företag är att utgå från en stark vision med vad man vill med sitt företag, bryta ned det till några delmål och anställa de bästa människorna för att bygga teamet. Duktiga människor drivs av mål och vision, och då behöver man inte detaljstyra dem.

Tredje jobbet

Efter Kristalldata började Tommy på Ericsson Information Systems som produktchef. Redan efter ett halvår fick Tommy frågan om han ville bli chef för 60 personer. Det blev en utmaning för de behövde säga upp folk. De blev senare uppköpta at Nokia som leddet till att finländare kom in som chefer. Nokia sålde sedan verksamheten till ICL, som lade ner det 1991. Då blev Tommy arbetslös. Han startad då eget företag inom företagsförmedling.

Efter ganska kort tid blev Tommy värvad till Industrimatematik och jobbade i Stockholm och USA. Företaget växte med nya kontor i Sverige. 2001 började Tommy på IFS, som då var i dåligt skick. Tommys uppgift var att få ordning på ekonomin.

C3 Technologies

Efter sex år fick han lust att starta eget igen. Efter ett möte med Saab Ventures kom Tommy i kontakt med en militär bildbehandlingsteknik som eventuellt kunde ha en civil tillämpning. Han fick ett konsultuppdrag att försöka sälja tekniken civilt. Hitta.se nappade på iden med högupplösta kartor över städer. Det ledde till att bolaget C3 Technologies startades. Efter drygt tre år såldes företaget till en hemlig köpare för 1,7 miljarder kr.

Amra

Efter försäljningen av C3 Technologies letade Tommy nya möjligheter att utveckla. Han träffade då Amragrundaren Olof Dahlqvist Leinhard som visade upp en 3D modell av kroppen. Det är en teknologi som kan användas för att mäta kroppsfetter.

Några tips från Tommy

  • Inget är så illa som det först verkar. Men om man tar det lugnt och strukturerat brukar allt ordna sig.
  • Läs en bok innan du somnar.