Våga vara lat – låt miljön göra jobbet

Hur kan du bli latare på ett sunt sätt, spara energi och skapa det liv du vill ha utan att köra slut på dig själv? Gunnel Ryner har just kommit ut med en bästsäljande boken -Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv. Vi pratar om hur det vi omger oss med påverkar vårt liv och hur vi mår, och att det faktiskt är vi själva som väljer vår miljö.

Är trött på att kämpa i uppförsbacke och motvind och ständigt förlita dig på din egen viljestyrka, motivation och självdiciplin? Eller vill du lära dig ett smartare och enklare sätt att få det liv och arbetsliv du drömmer om.

Ovan är några rader från baksidan av en ny bok av Gunnel Ryner. Hon är beteendevetare och jobbar som föreläsare, organisationskonsult och coach. Hon bor i Mjöl och har skrivit två böcker, Släng problemglasögonen och Den lata vägen till ett fantastiskt liv, och arbetsliv. Den handlar om hur du kan vara lite latare på ett sunt sätt. Inte det att du aldrig mer skall lämna hängmattan, hjälpa någon eller säga upp dig från ditt jobb. Det handlar om hur du kan spara energi, få saker gjorda, nå dit du vill och skapa det liv du vill ha utan att köra slut på dig själv med hjälp av din miljö. Vi är så vana med att jobba, slita och ha självdiciplin.

Den bortglömda halvan

Boken handlar om den bortglömda halvan miljön, hur vi påverkas av miljön omkring oss. Allt hänger inte på dig själv. Gunnel själv gick in i väggen efter att varit jätteduktig och högpresterande. Då insåg hon att vila och återhämta sig ibland är bra, och ta hjälp av andra. Du behöver inte göra allt själv.

De flesta tänker att lathet är något negativt, ingen vill ju ha rykte om sig att vara lat. Men lathet kan faktiskt vara något bra, som vi behöver träna oss på. Det handlar om att vara lat på ett sunt och smart sätt. I Gunnels nya bok handlar det om att låta mijön göra jobbet. Skaffa dig riktigt gynnsamma miljöer runt omkring dig så kan du luta dig tillbaka och åka skjuts på miljön.
Det finns ett antal olika miljöer. Om du går igenom alla dina miljöer och funderar på vad som dränerar dig och suger energi, se till att göra dig av med de miljöerna. Nästa steg är att ta vara på och förstärka de miljöer som ger energi. Det kan vara allt från människor du om ger dig med till fysiska platser. Man måste tänka till vad som passar var och en bäst.

Ta bort berget mellan dig och dina mål

Gunnels nya bok har legat på Bokustoppen ända sedan den kom ut och upplagan börjar ta slut. Boken handlar om att du åker rutchkana genom livet och du kommer ut längst ned genom att bara glida med, istället för att du skall ha ett högt berg mellan dig och dina mål. Gunnel vill att läsaren skall få den känslan. Det krävs dock lite av läsaren för boken inbjuder till eget arbete med sin miljö.

Det första steget man skall ta för att förbättra sin miljö är att bestämma sig för den egna målsättning, vad man vill. Du kan också tänka på vad som är viktigt för dig i största allmänhet, hur vill jag vill leva mitt liv med värderingar och drömmar. Nästa steg blir att fundera på din nuvarande miljö. Stöttar den dig på vägen till dina mål? Blir det lätt att göra rätt saker?

Vi utsätts för väldigt mycket triggers som anropar vårt undermedvetna. Den mesta tiden går vi på autopilot och då är det triggers i miljön som påverkar vad du gör. Det kan också handla om att det skall vara lätt att göra det du skall göra, se till att det är lättillgängligt. Omvänt så skall du inte t.ex. ha godis framme om du inte vill äta godis. Det är lätt att halka dit om miljön är inbjudande. Det gäller att skapa en miljö som gör att man kan hålla fast vid sina rätta vanor.

Det handlar om att göra några förändringar för att komma igång, och inte göra allt från början. För Gunnel själv började hon ändra sina relationer. Det fanns människor hon spenderade mer tid med, och andra som hon var mindre med. Vi blir nämligen som de vi umgås med. Hon bytte bostad och gjorde om rätt mycket hemma. Hon sökte upp andra egenföretagare i sitt nätverk. Det gäller att skaffa sig förebilder och inspirationskällor.

 

Brinner för styrkebaserad utveckling

Boken är egentligen ett sidospår, för det som Gunnel verkligen brinner för är styrkebaserad utveckling. Det kommer en uppdatering av hennes första bok i början på nästa år. Många lockas av att få vara lite lat. det finns en allmän önskan att få göra ingenting, tror Gunnel.

Om du planterar ett för så måste det hamna i en gynnsam miljö för att växa till ett stort träd. Och du som person kan välja denna miljö. Vilka människor omger du dig med? Du blir som dem du umgås med. Hur kan du vidga ditt nätverk med människor som ger dig energi?

Anmäl dig till Gunnels nyhetsbrev, www.gunnelryner.se

Länk till boken: https://www.bokus.com/bok/9789163942860/den-lata-vagen-till-ett-fantastiskt-liv-och-arbetsliv

 

Lyssna på tidigare poddavsnitt med Gunnel Ryner