Att vara kvinna och VD i den mansdominerade mekaniska industrin

Mia Gyllenhammar är VD och ägare till lödningsföretaget Dreisen. Det har varit en resa från beteendevetenskap till teknikintresse. Vi pratar om att ge sig in på något nytt, att hantera olikheter på arbetsplatsen och balans i livet. Mia delar med sig av flera metoder för att hantera olika situationer inom ledarskap, företagande och försäljning.

Vi är på en mekanisk industri som jobbar med sammanfogning av metaller med lödning, en systerteknik till svetsning. Mia Gyllenhammar är VD och ägare av företaget Dreisen tillsammans med sin man Fredrik.

Hur Mia hamnade här

Mia har jobbat hela sin tid med olika former av teknik. Mia har tre egna barn och efter mammaledigheten visste hon inte riktigt vad hon skulle göra, och då fick hon en förfrågan om att jobba på Dreisen som konsult. Mia skulle egentligen jobba med bokföring och andra administrativa uppgifter som den förre ägaren inte orkade med. Bokföring var dock inte Mias favorit, så hon intresserade sig mer och mer för tekniken.

Hennes teknikintresse resulterade till att de fick anställa en ekonomiassistent som Mia lovade att hålla ordning på. Hon fick då ägna sig helt åt tekniken och hon tyckte att det var så spännande och nischat område. Inom lödningsområdet löser inte hög utbildning alla problem, snarare genom att lära sig området i praktiken, menar Mia. Mia Gyllenhammar har inte läst någon teknik. Hon läste EG-rätt och beteendevetenskap med inriktning på dynamiska team och personpsykolog.

Hårdlödning

Dresien har idag nio anställda och har funnits i 24 år. De är verksamma inom hård och högtemperaturlödning där fogen måste bli varmare än 450°C och som varmast 1 200°C. Lödtekniken är inte speciellt ny men i Sverige har den inte kommit fram så mycket på grund av att svetsning har dominert som fogningsmetod. Det är när svetsning inte fungerar och limning inte håller som hårdlödning är intressant, säger Mia.

Dreisen har jobbat länge med kvalitetsarbete enligt ISO 9001. Mia jobbar själv med den tekniska beredning av ett uppdrag att foga något, alltid tillsammans med någon i produktionen. Sen räknar hon på det och gör en offert. Hon dokumenterar under tiden systematiserar på så sätt sina arbetsprocesser.

Kan man vara säljare, VD och teknisk expert samtidigt?

För Mia är det vardag med olika roller. Ibland när hon kommer till ett större företag kan det vara fem personer som alla vill prata med henne om sina saker. Det blir många hattar att ta på sig, säger Mia.

Hon har alltid gillat utmaningar. Hon kom ihåg sitt första säljjobb som hon förberedde sig för noga. Det var slumpen som gjorde att det blev ett lödföretag för Mia. Hon såg det som en utmaning att vara kvinna i den mansdominerade mekaniska industrin. Det finns faktiskt ingen som riktigt vet hur många kvinnliga VDár det finns inom mekanisk industri i Sverige, säger Mia. Hon gissar att det finns ett 20-tal.

Behöver inte älska varandra men måste respektera varandra

Mia tror att skillnaden mellan henne och manliga VDár är att hon vill ha en bra arbetsplats. Hon lägger mycket tid och energi på att prata om deras grundläggande värderingar, hur man behandlar varandra och hur de presenterar sig på sociala medier. Hon försöker hålla ihop personalen på ett familjeliknande sätt. Man behöver inte älska varandra men man måste respektera varandra, säger Mia. En orsak till Mias stora fokus på detta är att det finns många olika nationaliteter på företaget. Det som är “svenskt” behöver inte alltid vara normgivande eller självklart.


Ett exempel: En av de anställda är från Libanon och är uppvuxen med tydlighet och att man skall synas och höras. Samtidigt fanns det en thailändska som blev jätteledsen när Libanesen skrek på henne. Han menade att när hon argumenterade emot så höjer han rösten, det är inget illa menat men det är så vi gör, sade han. Mia frågade thailändskan varför hon gråter. Hon sade att hon var ledsen för att han var tvungen att tappa ansikte genom att skrika. Hon var ledsen för hans skull som behövde försätta sig i den situationen. Mia förstod då att thailändskan inte grät för att han skrek på henne. Här finns en jättekulturskillnad, insåg Mia.


Lösningen var att prata med varandra om hur var och en tänker och sätta ord på det. Man måst försöka svara på frågorna hur reagerar vi? Varför reagerar vi? Hur reagerar vi när vi är på arbetsplatsen?

Professionellt bemötande och vara en bra arbetskamrat

Mia jobbar mycket med att skriva upp vad man menar med t.ex. professionellt bemötande och bra arbetskamrat. De har även en personalhandok där detta finns beskrivet. På det dagliga morgonmötena kan det även hända att denna fråga tas upp. Det ligger i Mia´s intresse att personalen mår bra och är lojala. Det vinner alla på, menar hon.

För Mia handlar livet om att ha balans. En del företaget, en del familjen och en del jaget. Dessa delar får tillsamman inte bli mer än 100 % för det finns inte mer energi. Hon försöker boosta jaget, för den hamnar ofta sist framför familjen och företaget.

Att vara kvinna i en mansdominerad bransch

Mia försöker inte vara någon annan, utan sig själv hela tiden i sitt ledarskap. Hennes lösning är att ta det lite lugnt och tänka efter hur man skall bemöta folk som har svårt för kvinnor.

Vid ett tilfälle ringde en man till företaget och kallade Mia för lilla gumman, och lät förstå att hon nog inte visste så mycket. Den här mannen ville ha ett uppdrag utfört och då tänkte Mia att antingen får han betala ett högt pris eller så tackar hon nej. Så den här mannen fick en offert av Mia med ett rejält tilltaget pris. Men trots det så beställde mannen uppdraget av Mia.

Det är bra om man kan hantera otrevliga typer på ett sätt så ett de blir instängda i ett hörn. Om det går att göra snyggt så är mycket vunnet. Var tydlig och ha din egen integritet utan att kränka den andra personen. Denna förmåga är någon som man måste träna på och lära sig, säger Mia.

Att vara kvinnlig VD i en mansdominerad bransch gör att man sticker ut. Mia kan genom sin charm göra det svårt för killar att säga nej när hon ber om något.

Hur blir man trygg?

Mia är otrygg varje dag. Men otryggheten går att hantera genom att vara öppen och ärlig. Med mycket kunskap är det lättare att blotta sina sårbarheter, och det kan ofta bygga mer förtroende, säger Mia.

Åker till Elmia Subcontractor i november

Dreisen ställer ut på Elmia Subcontractor i Jönköping i november. Det är effektivt, tycker Mia. Hela underleverantörsindustrin är där, som utställare eller besökare. Det går att träffa 30-40 kunder på en vecka, säger Mia. Denna gång står de i en samlingsmonter och träffar på så sätt många andra. De hjälps åt att skicka över kunder till varandra, och rekommendera andra om man inte själv kan göra det. Det har blivit ett sätt att sälja på, säger Mia.

Många av de mekaniska verkstädern lever i en konservativ värld där man gör som man alltid gjort. Mia vill jobba gränsöverskridande så att hon kan erbjuda sin kund bredare tjänster än vad Dreisen själva har möjlighet till.

De kommande åren tror Mia att fokus kommer var automatisering och teknikutveckling. Sedan Mia köpte företaget har det handlat om att skapa den verkstaden hon drömmer om, och det arbetet kommer fortsätta de närmaste åren.

Mias råd dåd till andra mekaniska verkstäder

  • Ta in mer kvinnor i företaget
  • Uppmuntra sina barn eller bekantas barn att våga satsa inom industrin. Det behöver inte vara smutsigt och tungt, säger Mia.
  • Våga blanda fler nationaliteter, kvinnor/män och åldrar i företaget, för att spegla samhället och kunden bättre.
  • Våga vara social, våga prata och våga fråga säger Mia.

www.dreisen.se