Vänd din stress till något positivt. Det är den som får dig att göra saker du inte vågar. Den ger dig drivkraft och väcker oss på morgonen. Johnny Birgersson vänder upp och ner på vår syn om stress. -Det finns så många fördelar med stress som man inte pratar om, säger Johnny.
Kan man ha stressen som vän?
Absolut, säger Johnny Birgersson. Den kan vara din bästa vän. Det är den som skapar vår drivkraft och väcker oss på morgonen. Stressen får oss att göra saker vi inte vågar.
Man måste lära sig att stressen är en resurs och inte ett hot. När du vänder den till en resurs så får du hjälp av den. Men springer du runt och stressar som en yr höna, då använder du den fel. Det gäller att använda den på rätt sätt.
Varför har stress blivit så intressant?
Johnny har varit stressad sedan födseln, och nära att gå in i väggen flera gånger. Det har gjort att han funderat på varför han inte gick in i väggen. Han har lärt sig hantera stressen på ett helt annat sätt.
Han har sett fördelarna med stress.
Det finns så många fördelar med stress som man inte pratar om idag.
Forskarna vet om fördelarna, men folk i allmänhet vet inte om det och läser inte om det heller.
Johnny jobbar idag i företaget Arbetshälsa i Sverige AB med att hantera stress. Tidigare hjälpte Johnny sina klienter att hitta stress i vardagen som de skulle akta sig för. Ofta gav det mer skada än nytta.
-Går du runt och är rädd för stressen så reagerar du på ett annat sätt som ger skador. Det handlar om att lära sig när stressen är till nytta och när är den onödig. Den onödiga stressen vill vi inte ha.
- Om du vaknar och är stressad så använd stressen till något positiv så att du skärper dina sinnen.
- Ta vara på det ökade blodflödet för att ta bättre beslut. Du måste acceptera läget, att du kanske blir sen eller.
Stress handlar om så mycket mer än att slåss eller fly. Många säger att de gillar att ha mycket att göra på jobbet. När det är så är de inne i ett positivt stressläge. Stressen kan vara intre och yttre. Den inre stressen kan skapa oro och ångest.
Vad kan man göra åt sin stress?
För att kunna göra något åt sin stress måste man lära känna sina stresstankar. En av de tuffaste stressperioder vi går igenom i livet är när en nära anhörig går bort. Då kan din inställning hjälpa dig, även om stressen har effekter på kroppen. Stressen gör att du blir mer tankspridd och glömmer saker.
Är sömn överskattat?
Nej, du bör sova 6-9 timmar per dag. Den som sover kortare ger inte hjärnan och kroppen den tid som krävs för att städa intrycken och stärka immunförsvaret.
Vill du sova gott på natten skall du stressa på dagen.
Har dagen varit tråkigt och långdragen blir sömnen inte lika bra.
Lågintensiv träning är det som har störst effekt på stressen. Det bästa är att få upp andningen lite, helst 30 minuter varje dag. En studie visar att styrketräning inte har någon positiv effekt på korttidsminnet. Däremot blir associationsminnet bättre.
För att ta sig ur stress, eller undvika den måste du jobba med din egen inställning till stress. Tar reda på dina tankar i stressade situationer. Det är de tankarna som skall bytas ut, men det kräver träning.
När du är i en stressad situation, stanna upp en minut och tänk efter vilken situation du befinner dig i. Lägg händerna på huvudet och andas genom näsan. Det hjälper till att sänka stressnivån.
När du känner sig slutkörd, har muskelvärk och huvudvärk, är det ofta orsakat av stress. Det beror på att du kört på och struntar i återhämtningen, och andas fel.
När du andas fel och lite för ofta töms kroppen på koldioxid. För lite koldioxid i kroppen skapar många negativa effekter.
Börja fundera på vad det finns för positiva effekter av stressen
När någon ber dig ställa dig upp och prata, njut att pulsen går igång och du blir lite svettig i handflatorna. Tänk att du får lite extra kraft till hjärnan.
Om det är arbetsuppgifter som du tycker är svårt och du känner stress över, prata med dina kollegor. Det kan vara så att dina kollegor har samma klump i magen.
Prova att inte säga till andra
-å vad mycket jag har just nu, det är så stressigt.
Säg i stället
-å vilken härlig stress jag känner nu.
Läs mer om Johnny och Arbetshälsa i Sverige här.
Om du gillade detta blogginlägg kanske du även gillar dessa:
#294 Halv panikkänsla startade säljet
Henric Forsman berättar om hur han kom in bemanningsbranschen, sin glöd för att bygga företag och varför han tvingades börja sälja. Henrik är idag VD på OnePartnerGroup Östergötland AB. Han berättar om sin ledarstil, framgångsfaktorer och utmaningar. 45 minuter fängslande berättelse. Henric Forsman kommer ursprungligen från Boxholm, och brinner för att bygga bolag och få […]
Förbluffande resultat när dina medarbetare får vara kreativa
Kreativitet är idag en konkurrensfaktor för att bli en attraktiv arbetsgivare och bli konkurrenskraftig på marknaden. Crearum jobbar med att utbilda och coacha företag för att bli mer kreativa och släppa loss kraften hos sin personal. Kristina Swenningsson berättar hur det går till och vad det leder till. Lyssna på en ljudupptagning här, ett samtal […]
Den svåra vägen till att hitta sitt äkta varför
Terron Musgrove ville bli fotbollsproffs och tjäna en massa pengar. När den drömmen sprack ville han bli superentreprenör och tjäna en massa pengar. En jakt på ingenting, enligt Terron. Efter ett enormt antal motgångar och lärdomar har Terron idag bytt fokus till att hjälpa andra som coach. Terron berättar om sin långa och svåra väg till att hitta sin […]