Detta är historien om civilingenjören Charlotta Rexmark som var mer intresserad av människor och ledarskap än verksamheten. Det är också berättelsen om en person som kände sig allt sjukare och klenare på grund av kroniskt trötthetssyndrom. Idag driver hon eget företag, blogg och Youtube-kanal och har givit ut en bok. Hur var detta möjligt? Hur kom energin tillbaka? Svaren får du här.
Charlotta Rexmark är livsutvecklare, författare och passionerad för hälsa och välmående. Hon är även företagare. Men hon började som civilingenjör en gång i tiden. -En jättebra utbildning och jobbade på mellanchefsnivå. Men utbildningsbehovet och kunskapstörsten har gjort sig till känna genom livet, berättar Charlotta. Hon har svårt att nöja sig där hon är.
Kom ingenstans
I jobbet som ingenjör blev hon frustrerad för att det kändes som att hon inte kom någonstans. Då utbildade Charlotta till gymnasielärare. Men även detta jobb blev en vardag till slut för henne.
Charlotta fortsatte med undervisning, men på Kriminalvården, vilket var det mest givande hon gjort, bortsett från det hon gör nu. Charlotta var inte kriminalvårdsanställd och fick därför en annan relation till de intagna än den ordinarie personalen. Det var på kriminalvården Charlotta upptäckte att hennes intresse låg i människorna. När hon tänkte tillbaka på sina tidigare yrkesroller så slog det henne att hon var mer intresserad av människorna och ledarskapet än verksamheten.
Sökte ett jobb som inte fanns
Charlotta sökte ett jobb som inte existerade. Det var därför hon startade företaget med den verksamhet hon ville ha. Samtidigt så började Charlotta bli sjukare och sjukare i det som kallas ME, kronisk trötthetssyndrom.
Charlotta tror att sjukdomen nog funnits hos henne ända sedan 20 års åldern. Hon såg sig inte som sjuk, bara lite tröttare och klenare än alla andra. För att klara av tillvaron var hon tvungen att hålla koll på vad hon åt och hur hon sov, något som andra människor kan slarva med utan större konsekvens.
Idag driver Charlotta en blogg, en videoblogg, ger ut böcker och är företagare. Hur orkar man med det, trots sjukdomen? När Charlotta insåg effekterna av sin sjukdom, att inte kunna göra allt hon ville, hade hon precis startat sitt företag för 10 år sedan.
Startade företag men blev allt sjukare
I början drevs företaget på deltid samtidigt som hon blev sjukare och sjukare. Så det gick inte längre, kroppen hade stängt av huvudströmbrytaren. Trots sjukdomen så blev Charlotta aldrig sängliggande, hon var uppe och gjorde saker varje dag. Hon ville ha rutin och känna värdighet i att fortfarande vara människa. I det läget insåg Charlotta att hon måste ha en försörjning, ett mål och mening med livet. Det räcker inte med målet att bara existera, då skulle jag gå under, säger Charlotta.
Räddningen
Charlotta började att blogga om utveckling, coaching och mental hälsa. Det var sånt hon var passionerad för. Hon fick en kanal för sin passion och känslan av att göra något vettigt. Dels var det bra för henne att få prestera något och dels började det komma feedback från läsare. Charlotta lyckades på det sättet behålla sitt självvärde, som annars riskerar att försvinna om man är långtidssjuk.
Senare hittade Charlotta nycklarna till att bli friskare, och kunde då utvidga sitt arbetsområde med att blogga och arbeta mer. Hon började lägga ut Youtubefilmer och ta klienter per telefon och Skype.
Började bygga sitt varumärke i sociala medier
Under den period Charlotta var sjuk började hon bygga sitt varumärke i sociala medier, vilket var väl investerad tid. Det första blogginlägget skrev hon i april 2013.
I början var det inga som läste hennes blogginlägg. Men det växte efter hand och läsare strömmade till. Charlotta menar att många överskattar det man kan göra på kort tid och samtidigt underskattar det som kan göras på lång tid. Vinsten med ett långsiktigt perspektiv är fantastiskt stor säger Charlotta.
Hur orkar du med att skriva en bok?
Charlottas bok Överlevnadsguiden kom ut 2017. Det är en förlängning av bloggen, i stort sett samma innehåll men något omarbetat för att passa bokformatet. Boken handlar om hur man gör livet enklare och roligare. Hon har alltid haft en skrivarådra. Genvägen heter blogg.
Hur kom du igång med videobloggande?
Det var för två år sedan. Orsaken var att Charlotta upptäckte att hennes målgrupp inte var den hon trodde. Hon trodde det var unga vuxna, men det visade sig vara 35-50 åringar. Men målgruppen har förändrats, idag är det fler unga män och kvinnor. De som hon helst ville nå läste inte bloggar, de kollar på Youtube. Det var därför bara att sätta igång att filma sig själv och publicera, trots att det inte alls kändes bekvämt i början.
Andlig grundsyn
Charlotta har hela tiden haft en andlig grundsyn, men har tidigare inte tagit med det i bloggen för att hon trodde inte att det skulle uppskattas. Men så började hon succesivt att ta med andliga frågor i sina blogginlägg, blev allt mer modig och fick positiv respons från följarna. Charlotta tror att det ger stöd i livet, som många lever rätt så ytligt och vilse.
Måste man vara på topp för att vara framgångsrik entreprenör?
Nej det måste man inte. Du behöver inte jobba livet ur dig. Charlotta vet nu att även om du är i botten går det att bygga upp något som över tid kan bli framgångsrik, även om det sker i väldigt små steg i början. Det stora steget är att börja, och inte ha förväntningar på succé första veckan.
Varje person kan påverka sin tillvaro mycket mer än vad de tror om de tar till sig de verktyg som finns, säger Charlotta.
Charlottas råd till alla företagare
Våga göra det du vill göra och våga vänta på resultatet. Om du gör det du brinner för blir du uthålligare.
Läs mer om Charlotta i nedanstående artikel från Hjälp en journalist:
https://hjalpenjournalist.nu/livsutvecklare-bloggare-och-forfattare-till-overlevnadsguiden/
Du som tyckte att denna artikel var intressant kanske också gillar
Lyssna på poddar om ledarskap, här hittar du en spellista.
Bloggposter om ledarskap
Ledarskap kräver ständig träning – Therese van der Kruit
En bra ledare är trovärdig och får personalen med sig. Men för att lyckas måste du vara genuin och modig. Du måste träna hela tiden och sträva mot att bli bättre, som en fotbollspelare, säger ledarskapsutvecklaren Therese van der Kruit. Vad är ledarskap? Det är chef och ledarskap. Chef är det lite mer hårdare strukturerna, […]
Ledarskap & personlig utveckling
Här hittar du alla poddavsnitt om ledarskap och personlig utveckling. Vill du lyssna på fler avsnitt? Prenumerera på podden i iTunes eller acast!
Mattias Weinhandl – hårt jobb och anpassningsförmåga ger framgång
Mattias Weinhandl var professionell hockeyspelare i 15 år. Vi pratar om hans karriär som hockeyspelare och kommer in på målbilder, drivkrafter, anpassningsförmåga, motgångar och att hårt jobb lönar sig. Mycket av detta kan man ta med sig till företagarvärlden. Mattias är en 37 årig smålänning som bor i Linköping sedan 8 år i Linköping med […]
Så skall Jenny utveckla Vildmarkshotellet i Kolmården
Jenny Dingertz är ny hotellchef för Vildmarkshotellet i Kolmården. Den godaste karamellen man kan få, säger Jenny om sitt nya jobb. Vi pratar om hotellets fantastiska läge och potential och hur Jenny skall skapa ny energi i det 33 år gamla hotellet, som nu skall renoveras. Hon berättar om varför hon tog jobbet och framgångsfaktorerna […]
Att vara kvinna och VD i den mansdominerade mekaniska industrin
Mia Gyllenhammar är VD och ägare till lödningsföretaget Dreisen. Det har varit en resa från beteendevetenskap till teknikintresse. Vi pratar om att ge sig in på något nytt, att hantera olikheter på arbetsplatsen och balans i livet. Mia delar med sig av flera metoder för att hantera olika situationer inom ledarskap, företagande och försäljning. Vi […]
Den svåra vägen till att hitta sitt äkta varför
Terron Musgrove ville bli fotbollsproffs och tjäna en massa pengar. När den drömmen sprack ville han bli superentreprenör och tjäna en massa pengar. En jakt på ingenting, enligt Terron. Efter ett enormt antal motgångar och lärdomar har Terron idag bytt fokus till att hjälpa andra som coach. Terron berättar om sin långa och svåra väg till att hitta sin […]
Att säga ja – fast det är läskigt och du borde säga nej
Therese van der Kruit berättar om sin resa från karriär i det stora företaget till egenföretagare. När hon kände att det förnuftiga vore att tacka nej, så tackade hon ja. Men till slut bestämde hon sig för att göra något annat, bli egenföretagare. Vi får veta varför hon hoppade av ett välbetalt jobb på det […]
Årets företagare i Linköping – så hittar de en vinnare
Organisationen Företagarna delar varje år ut priset Årets Företagare. Ordförande i Linköping Anna Hjertstedt berättar om priset som i år delas ut för 20:de gången. De nominerade samlas på Linköpings slott och vinnaren får ta emot priset av Landshövdingen. På Linköpings Slott har Anna Hjertsted just delat ut priset Årets Företagare i Linköping. Det är […]