#295 Möt PR-geniet och dejtingexperten Marie Hagberg

Marie Hagberg verkar ha en medfödd förmåga att skapa publicitet. Hon har startat flera företag, givit ut böcker och varit journalist. Samtidigt tycker hon att det är underskattat att vara lat. Lyssna på denna kvinna som drivs av inspiration och att ha kul.

Marie bor med sin man i Växjö, men kommer ursprungligen från Stockholm. Hon gillar PR och marknadsföring och att slöa.

-Det är underskattat att vara lat, säger Marie

Hon driver en tjänst som heter Hjälp en journalist. Den är till för journalister som vill hitta intervjupersoner och för företagare och privatpersoner som vill få publicitet. Tjänsten handlar om att få dessa kategorier att hitta varandra. Just nu satsar Marie på nätverkmarknadsföring (multi level marketing), att sälja produkter i nätverk.

Marie är känd som dejtingexperten och har skrivt böcker om det. -Det var så härligt att vara singel. Så många killar och så lite tid, säger Marie.

Sveriges första fjärilsskötare

Efter gymnasiet åkte Marie till Frankrike och pluggade franska, sen till Israel på en kibbutz. Efter ett tag kom hon tillbaka till Sverige och fick jobb på Fjärilshuset i Hagaparken som Sveriges första fjärilsskötare.

Maries föräldrar frågade henne, vad skall vi ha dig till? Då svarade Marie, då 4 år, -att leka med. Det tycker Marie fortfarande var ett bra svar. Hon har alltid strävat efter att ha så roligt som möjligt. Marie träffade en kille som var engagerad i miljön. Hon hängde på honom på olika protester för att det var kul.

Marie ville bli egenföretagare. När hon jobbade på Fjärilshuset studerade hon de som startat företag. Efter att ha jobbat där i två och ett halvt år började hon studera biologi på Stockholms Universitet, efter att ha blivit inspirerad av sitt arbete på Fjärilsmuseet.

Senare startade Marie ett bemanningsföretag i reklam och mediabranschen, och det var första gången som hennes omgivning var lika entusiastiska över idéen som hon själv.

Boken börja dejta

Under en period var Marie singel i Stockholm och dejtade killar hela tiden. 2003 träffade hon Nina Jansdotter, som tycket att Marie borde hjälpa andra med dejting och se hur roligt det kan vara att vara singel. Nina tyckte även att Marie skulle skriva en bok om dejting, och så blev boken Börja Dejta till.

Boken blev en medial succé, varenda tidning skrev om boken. Framgången berodde dels på att boken var roligt och hade ett nytt tema, men också på att Marie var duktig på PR.  Boken kom till under en sommar och kom ut på bokmässan i september samma år. Mari lyckade hamna på löpsedel på Expressen och Aftonbladet samma dag. Marie tjänade inga stora pengar på boken, däremot kunde hon ordna singelaktiviteter, matchmaking och gav datingtips.

Alltid hamnat i tidningen

Vad Marie än har gjort och varit så har hon sett till att hamna i tidningen. Hon lyckades få med sin tyska kompis inom miljö i tidningen. Hon hjälpte honom att få jobb i Sverige innan vi gick med i EU, och det tyckte väl pressen var intressant. Marie lyckades få med Fjärilshuset i alla tidningar som fanns.

Marie hade ingen speciell PR utbildning, hon såg helt enkelt en möjlighet att få gratis reklam. Ett exempel var att Marie ringde till en tidning och frågade om de visste vilka växter och blommor en fjäril tycker om. Marie visste att tidningen skulle nappa på det och skriva en artikel om det.  Hon kom alltid på nya sätt att få journalister intresserade, ibland med lite flirt.

Ville bli journalist

Hennes mål på under universitetstiden var att bli journalist inom naturvetenskapliga ämnen. Men det blev inte så. Efter Maries boksläpp och efter att hon blivit känd som dejtingkonsult blev hon kontaktad av ett dejtingföretag. De ville inte ha hjälp med dejting, de ville ha hjälp med PR och synlighet. Och så blev det. Marie gjorde så att de blev jättekända.

PR-konsulting fungerade bra för Mariel och hon jobbade med det i fem år. Men nu tar hon inga fler PR-uppdrag. Folk förstår inte hur svårt det är att hamna i TV och i stora dagstidning idag, säger Marie. Kunderna har felaktiga förväntningar på en PR-konsult, menar Marie.

Maries mål var att bli ekonomiskt oberoende efter sin första bok. Men det blev hon inte. Däremot seglade boken upp som en av de fem mest nedladdade ljudböckerna på Bokus 2017, före storheter som Leif GW Persson och Camilla Läckberg.

Maries fortsatte att skriva tre böcker till plus ett sällskapsspel som kom ut på Alga. Hon har alltid älskat spel och när hon träffade en person som givit ut spel så blev det allvar.

Maries karriär har präglats av inspiration och att ha kul

Allt hon gett sig in på har utvecklats snabbt, men sen börjar hon tröttna och när när det inte går lika bra längre tappar Marie intresset och vill göra något annat.

Marie kan roas av att vara lite provokativ. Hon råkade uttala sig lite spetsig i ett känsligt ämne som fick hela Sverige att hata henne, kändes det som. Hon tyckte att invandrare alltid kom för sent till anställningsintervjuer och svenskar kom alltid för tidigt.

Det bästa Marie vet är nya idéer, och dessa måste omsättas snabbt i handling. Marie tror dock att framgång kommer att vara fokuserad och hålla på med en sak i taget, och göra det klart.

Vid ett tillfälle hade Marie en anställd. Men personen stal hela hennes kontaktregister och sålde det, och det var inget hon kunde göra. Det gjorde att hon idag inte har någon lust att anställa någon.

Idag har Marie löst det på ett annat sätt. När hon inte orkade skriva sammanfattningarna till Nätverkspodden gick hon ut på Linkedin och frågade om det var någon som ville skriva texterna utan ersättning. Och det visade sig finnas flera som kunde hjälpa till.

I framtiden hoppas Marie att hennes nätverksmarknadsföring och försäljning skall ge henne passiv inkomst så att hon kan göra något annat.

Maries råd till alla som vill starta eller har startat företag är att

  • testa det man är intresserad av
  • våga be om hjälp
  • fokusera på en sak i taget.

 


 

Om du gillade Marie Hagbergs berättelse kanske du även gillar nedanstående bloggposter

Ken Skoog – du måste må bra för att kunna prestera bra

Ken Skoog är torghandlaren som blev VD och nu egenföretagare inom sälj och företagsutveckling. Han berättar om sin karriär, att alltid lära sig av det man gör och betydelsen av att fokusera på försäljning. Ken har jobbat hela livet med försäljning, som torghandlare, i butik, i ett undersökningsföretag och 15 år på Wise Group. Idag […]

Mattias Weinhandl – hårt jobb och anpassningsförmåga ger framgång

Mattias Weinhandl var professionell hockeyspelare i 15 år. Vi pratar om hans karriär som hockeyspelare och kommer in på målbilder, drivkrafter, anpassningsförmåga, motgångar och att hårt jobb lönar sig. Mycket av detta kan man ta med sig till företagarvärlden. Mattias är en 37 årig smålänning som bor i Linköping sedan 8 år i Linköping med […]

Med 3D teknologi och stark vision – möt Tommy Johansson

Tommy Johansson är mannen bakom företaget C3 Technologies som såldes för 1,7 miljarder till en hemlig köpare. Nu har han fortsatt med Amra, som utvecklar en metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Tommy berättar om sin karriär och hur han tänker kring framgångsrikt företagande. Idag är Tommy VD på AMRA som utvecklar en teknik […]

Platinum Cars – det var aldrig tanken att det skulle bli så stort

Sigge Bilajbegovic säljer lyxbilar för 500 milj. kr per år. Han har byggt upp Sveriges största premiumbilcenter i Norrköping. Hur kunde det vara möjligt? Sigge berättar om sin karriär från dammsugarförsäljare till ägare av Platinum Cars. Han ger oss sina framgångstips och sina största utmaningar. Läs eller lyssna på denna energiska man som valt att […]

Våga vara lat – låt miljön göra jobbet

Hur kan du bli latare på ett sunt sätt, spara energi och skapa det liv du vill ha utan att köra slut på dig själv? Gunnel Ryner har just kommit ut med en bästsäljande boken -Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv. Vi pratar om hur det vi omger oss med påverkar […]

Att attrahera och behålla kvalificerad personal

Omid Sotoudeh har byggt en konsultverksamhet från 1 till 12 personer på ett år. Strategin är att anställa seniora ingenjörer som är etablerade och har ett stort nätverk. I ryggen har han det Göteborgsbaserade företaget Qamcom. Hur gör han för att lyckas hitta personal och dessutom behålla och utveckla dem? Hur hittar han kunder som är […]

Den svåra vägen till att hitta sitt äkta varför

Terron Musgrove ville bli fotbollsproffs och tjäna en massa pengar. När den drömmen sprack ville han bli superentreprenör och tjäna en massa pengar. En jakt på ingenting, enligt Terron. Efter ett enormt antal motgångar och lärdomar har Terron idag bytt fokus till att hjälpa andra som coach. Terron berättar om sin långa och svåra väg till att hitta sin […]

Sångerska och företagare – möt Linda Frithiof

Linda Frithiof är en framgångsrik sångerska som stått bakom många kända artister. Nu satsar hon fullt på sitt eget företag som sångerska med eget material. Från att ha sagt ja till andras projekt säger hon nu ja till sig själv. Efter att Linda bildade familj och skaffat barn har hon nu en ny målbild – att […]

Att säga ja – fast det är läskigt och du borde säga nej

Therese van der Kruit berättar om sin resa från karriär i det stora företaget till egenföretagare. När hon kände att det förnuftiga vore att tacka nej, så tackade hon ja. Men till slut bestämde hon sig för att göra något annat, bli egenföretagare. Vi får veta varför hon hoppade av ett välbetalt jobb på det […]

Låt inte dina rädslor begränsa dig – Linköpings Höghöjdsbana

Många har rädslor som begränsar dem, men som går att komma över. Deltagarna på Linköpings Höghöjdsbana får verkligen utmana sina rädslor. Mattias och Hanna Åhlfeldt berättar om varför man klättrar i tallar på 15 m höjd. Det är okay att vara rädd. När man ser deltagarna åstadkomma något som de inte vågat tidigare, och övervunnit […]

Nina Jansdotter – företagare och socialmedianörd

Nina Jansdotter är egenföretagaren som har en passion för sociala medier. Hon är företagaren som lockas av det fria livet och följa sin egen rytm. Det handlar om Ninas syn på företagande och hur hon skaffar kunder. Det blir även en hel del prat om hur man lyckas på sociala medier och Ninas strategi för att […]

Han kom från Afghanistan – blev polis – blev kämpe för integration

Mustafa Panshiri är polisen som började kämpa för integration. Idag besöker han ensamkommande flyktingungdomar i Sveriges kommuner och talar om integration och poliser i Sverige. Mustafa Panshiri vill visa afghaner i Sverige att det finns en väg till framgång.  Vi talar om vad integration är, mod, risker, drivkrafter och minsta gemensamma nämnare. Han är före detta […]

Kreativa företag hittar de oplockade smultronen

Är du kreativ? Är ditt företag kreativt? Det handlar om hur kreativitet kan få företaget att växa och personalen bli mer motiverad. PG Wettsjö från EQP berättar historier om sig själv och andra hur kreativiteten skapat tillväxt och försäljning. Vi pratar om hur man skapar en kreativ miljö på företaget och hur trygghet och målbilder […]